"Alltid på konsumentens sida"

Nötäppelkaka 0

Från början hette receptet Evas nötäppelkaka, men jag minns inte längre hus mycket som är kvar av det ursprungliga receptet.
Äppelkaka är inte GI-vänligt, men den här kakan är något bättre än andra äpplkakor. Den bakas på dinkelmjöl, som är mer proteinrikt än vanligt vitt mjöl, och rårörsocker som innehåller fibrer till skillnad från raffinerat socker. Du kan även ersätta sockret med honung.

4 personer
  • 2–3 äpplen
  • 50 g grovhackade nötter
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 2 ½ dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 125 g smör
  • 1 dl rårörsocker
  • 2 ägg
  • 2 msk grädde
  • 1 tsk kanel
  • DU BEHÖVER OCKSÅ:
  • ugnssäker form, 25 x 35 cm eller
  • springform 24 cm
  • bakplåtspapper till formen
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

»Vaniljsvisp


  1. Värm ugnen till 175°. Skär äpplena i klyftor och ta bort kärnhuset. Dela klyftorna i mindre bitar och lägg i en skål med pressad citronsaft och vatten, så att äppelbitarna inte mörknar. Hacka nötterna grovt.
  2. Blanda samman mjöl och bakpulver. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner mjöl och bakpulver. Rör till sist ner grädden.
  3. Klä formen med bakplåtspapper och tippa ner smeten. Bre den jämn. Låt äppelbitarna rinna av och strö dem sedan över kakan. Strö till sist över kanel och nötter.
  4. Grädda i 1520 minuter. Låt svalna och skär upp i bitar. Kakan är god som den är, men passar även att serveras med vaniljsås.

Tips
Du kan smörja formen och ”bröa” den med kokosflingor istället för att använda bakplåtspapper.svenska äpplen 2015 Upplands Väsby Stobinäpplen kärnhusnötäppelkaka 3nötappelkaka

 

Resursklok kommentar

Laga äppelkaka när det finns tillgång på goda svenska äpplen. Den svenska äppelsäsongen sträcker sig från augusti och en lång bit in på hösten. Det finns även äpplen som kan lagras och användas på vintern.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se