"Alltid på konsumentens sida"

Nötköttsgryta med apelsin 0

Publicerad den 2012-11-18 i , med taggarna , ,

Jättegod gryta, ett riktigt långkok med masssor av goda smaker. Apelsin på slutet ger både goda c-vitaminer och härlig smak. Välj hur het du vill ha grytan genom att reglera mängden chili.

6 personer
  • 1,2 kg nötbog
  • 2 stora gula lökar
  • smör att steka i
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater
  • 4 dl köttbuljong
  • ½ tsk torkad timjan
  • 1 röd chili, spansk peppar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ spansk peppar
  • 2 apelsiner
  • 1 dl svarta oliver
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Filéa apelsin


  1. Skär köttet i tärningar och skala löken. Bryn köttet och fräs löken i smör. Häll de krossade tomaterna och buljongen i en gryta och lägg över lök och kött. Krydda med timjan, chili, salt och peppar.
  2. Koka upp, sänk värmen och sjud grytan under lock tills köttet känns mört. Det tar ungefär 1 timme. Pressa ner vitlöken i grytan och rör om.
  3. Hacka chilin fint. Riv skalet av en halv apelsin. Skala och skär ut filéer av apelsinerna. Lägg i chili, rivet apelsinskal, apelsinfiléer och oliver i grytan strax före servering.

Resursklok kommentar

Dubblera receptet och få mat till flera mål. Grytan kan frysas in.
När du ska äta nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se