"Alltid på konsumentens sida"

Osso buco 0

Klassisk italiensk gryta på kalvlägg. Osso betyder ben, och buco betyder hål, så namnet kommer av märgbenen i kalvläggen, som smaksätter den här rätten så fint. Receptet kan dubbleras.

6 personer
  • 1 ½ kg kalvlägg i skivor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 3 stora färska tomater
  • ¾ dl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 apelsin
  • 1 färsk timjankvist
  • 1 lagerblad
  • 1 msk grovhackad persilja
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Gremolata
»Saffransrisotto


  1. Snitta kanten på köttskivorna, krydda dem med salt och peppar och vänd dem i vetemjöl. Lägg dem på en skärbräda att torka lite.
  2. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Hacka löken och skär rotfrukterna i tärningar. Tärna tomaterna.
  3. Häll vin, färska tomater och krossade tomater i en stor gryta. Pressa ner saften av apelsinen.
  4. Bryn köttet i det mesta av oljan och lägg över det på en tallrik.
  5. Fräs löken i resten av oljan i samma panna, så att den suger upp köttsaft och annat gott som köttet lämnar efter sig. Låt rotfrukterna fräsa med mot slutet av stektiden. Lägg över i grytan.
  6. Lägg på timjankvisten och lagerbladet, koka upp och sänk värmen. Sjud grytan på låg värme ca 1 ½ timme eller tills köttet lossnar från benen.
  7. Ta upp köttet ur såsen. Du kan antingen servera skivorna hela, eller plocka köttet från benen och skära det i mindre bitar.
  8. Servering: Hetta upp såsen och smaka av den. Justera kryddningen med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet i grytan och servera allt rykande hett med gremolata och saffransrisotto.

Tips
Om du dubblerar receptet, ställ köttskivorna på högkant i grytan.

osso buco 4 skivor kalvlägg

Kalvlägg

oso buco panering

Panerad kalvlägg

osso buco hackade grönsaker

Hackade grönsaker

osso buco bryner kött

Bryner klavlägg

osso buco bryner lök

Fräser lök

osso buco bryner grönsaker

Fräser grönsaker

osso buco i gryta

Sjuder gryta

kalvmärg i ben

Märgben

kalvmärg

Skivad kalvmärg

Resursklok kommentar

Ta vara på märgen som sitter inuti benen. Den kan användas till att smaksätta buljonger och grytor, eller kylas, skivas och serveras som tillbehör till grillat nöt- eller kalvkött.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se