"Alltid på konsumentens sida"

Paj med Västerbottensost 0

Servera den här läckra pajen varm, ljummen eller kall. God till buffé, påskbordet eller till kräftkalaset.

1 paj, 12 bitar
  • 150 g smör
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 400 g Västerbottensost
  • 3 ½ ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • (½ tsk salt)
  • Till pensling:
  • ½ ägg

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Pajdeg, för hand: Skär smöret i tärningar och lägg på en skärbräda. Häll över mjölet och hacka in det i smöret med en vass kniv. Arbeta hastigt in vattnet.
    Pajdeg i matberedare: Använd kniven. Lägg smöret i bunken och kör ner mjölet tills en grynig massa bildas. Tillsätt vattnet och stäng av när degen formats till en boll.
  2. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt ca 30 minuter. Värm ugnen till 175°.
  3. Fyllning: Riv osten grovt. Knäck äggen och vispa upp dem lätt. Ta undan ½ ägg till pensling.
  4. Rör ner mjölk och grädde i äggsmeten. Krydda med peppar. Oftast behöver inget salt tillsättas, eftersom osten är salt.
  5. Pensla bottnen på pajskalet med det halva ägget. Ställ in pajskalet i ugnen och förgrädda ca 10 minuter.
  6. Fyll pajskalet med osten och häll sedan äggsmeten över. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills den fått gyllene färg och äggstanningen stabiliserats.
  7. Servera pajen ljummen eller kall.

Tips 1
Låt pajen kallna helt innan den skärs i portionsbitar. De går utmärkt att frysa in.

Tips 2
Kall paj går utmärkt att dekorera med en klick crème fraiche, en tesked löjrom och finhackad rödlök.

Tips 3
Om du vill servera varm paj, värm hela pajen i ca 15 minuter i 175° ugn eller portionsbitar ca 30 sekunder i mikro.

paj västerbotten 3paj västerbotten 1

paj västerbotten 5

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se