
Paj med Västerbottensost 0
Servera den här läckra pajen varm, ljummen eller kall. God till buffé, påskbordet eller till kräftkalaset.
- 150 g smör
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 400 g Västerbottensost
- 3 ½ ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 1 krm vitpeppar
- (½ tsk salt)
- Till pensling:
- ½ ägg

Serveringstips
- Pajdeg, för hand: Skär smöret i tärningar och lägg på en skärbräda. Häll över mjölet och hacka in det i smöret med en vass kniv. Arbeta hastigt in vattnet.
Pajdeg i matberedare: Använd kniven. Lägg smöret i bunken och kör ner mjölet tills en grynig massa bildas. Tillsätt vattnet och stäng av när degen formats till en boll. - Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt ca 30 minuter. Värm ugnen till 175°.
- Fyllning: Riv osten grovt. Knäck äggen och vispa upp dem lätt. Ta undan ½ ägg till pensling.
- Rör ner mjölk och grädde i äggsmeten. Krydda med peppar. Oftast behöver inget salt tillsättas, eftersom osten är salt.
- Pensla bottnen på pajskalet med det halva ägget. Ställ in pajskalet i ugnen och förgrädda ca 10 minuter.
- Fyll pajskalet med osten och häll sedan äggsmeten över. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills den fått gyllene färg och äggstanningen stabiliserats.
- Servera pajen ljummen eller kall.
Tips 1
Låt pajen kallna helt innan den skärs i portionsbitar. De går utmärkt att frysa in.
Tips 2
Kall paj går utmärkt att dekorera med en klick crème fraiche, en tesked löjrom och finhackad rödlök.
Tips 3
Om du vill servera varm paj, värm hela pajen i ca 15 minuter i 175° ugn eller portionsbitar ca 30 sekunder i mikro.