"Alltid på konsumentens sida"

Paltbröd med fläsk 0

Paltbröd är gjort på grisblod, svagdricka, degspad, rågmjöl, vetemjöl, sirap, jäst och salt. Paltbröd finns att köpa fortfarande, men det är ingen vanlig rätt. När jag var liten fanns det ett tunt paltbröd som man kokade på bara några minuter, men det har jag inte set på många år i livsmedelsbutikerna.
Vitsås blev populär när det franska köket kom till Sverige. Det finns ett bevarat recept på paltbröd med vit sås och salt fläsk från 1863 skrivet av kokerskan Anna-Maria Zetterstrand.

4 personer
  • 2 torkade paltbrödskakor (à 250 g)
  • 600 g rimmat fläsk i skivor
  • Vitsås:
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar


Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Bryt paltbrödet i mindre bitar. Lägg ner det i en rymlig kastrull. Häll på kallt saltat vatten så att det täcker. Låt det svälla 1 timme.
  2. Vitsås: Smält smöret i en kastrull. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt mjölken, lite i taget och låt koka upp under omrörning. Sänk värmen till låg och sjud såsen ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar. Håll varmt till servering.
  3. Skär fläsket i lagom stora bitar. Stek det i gjutjärnspanna och låt det rinna av på hushållspapper.
  4. Ställ kastrullen med det blötlagda brödet på en spisplatta. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 10 minuter. Ta upp brödet med hålslev och låt det rinna av före servering.
  5. Servera paltbrödet med det stekta fläsket och såsen.

Tips

Så här kokar du färskt paltbröd: Lägg ner brödet i kokande saltat vatten. Sjud under lock på låg värme tills brödet är mjukt och genomhett, ca 10 minuter.

Spara fläskflottet. Det kan användas till stekning av t ex kolbulle.
»Kolbulle

Receptet är skapat av - gunillablixt.se