"Alltid på konsumentens sida"

Pan bagnat 0

Publicerad den 2014-06-07 i , med taggarna , , , , , , , ,

Pan bagnat kommer från ordet pan banhat, som är nice-dialekt och ungefär betyder badat bröd. Förmodligen syftar det på att brödet dränks in i olivolja. I Nice kan man köpa den i bageriet, i strandkiosken eller på små restauranger som lunch eller mellanmål. Det här är en macka som bara blir bättre om den får gosa till sig lite och brödet hinner suga upp olivoljan. En bra utflyktsmacka, alltså. Originalreceptet innehåller dock även sardeller.

 

 

4 personer
  • 1 stort portionsbröd, typ lantbröd
  • 2 tsk olivolja
  • ½ burk tonfisk i olja
  • 1 tsk vinäger
  • ½ tsk kapris
  • 1 krm salt
  • ½ krm malen vitpeppar
  • ½ dl strimlad isbergssallat
  • 1 tomatskiva
  • ½ hårdkokt ägg i skivor
  • några ringar av rödlök
  • 5 svarta oliver
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1.  Dela brödet och droppa olivoljan över båda bröddelarna. Låt tonfisken rinna av och krydda den med vinäger, kapris, salt och peppar.
  2. Bottna underdelen av brödet med isbergssallat och lägg sedan på tomat, ägg och tonfisk. Lägg på lökringar och oliver.
  3. Lägg på överdelen och kläm ihop mackan lite. Ska du ta med den som matlåda eller på utflykt slår du in den i plastfolie.

 

 

 

 

Resursklok kommentar

Att göra pan bagnat är ett utmärkt ett sätt att ta vara på rester av Salade Niçoise.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se