"Alltid på konsumentens sida"

Paul Svenssons saltbakade lammkyl 0

Publicerad den 2019-01-01 i med taggarna , , ,

Lammkyl (eller stek med ben) är bakdelskött. Lammbog med ben är motsvarande, fast framdelskött. Båda kan med fördel ugnsstekas under lång tid, så att fettet smälter ut och köttet blir mört med frasig yta.
Paul Svensson lärde mig laga den här härliga rätten på en kurs på Restaurangakademien 2008. ’Så här har man lagat mat sedan långt tillbaka i tiden’ berättade Paul. ‘Det finns recept från romartiden där man saltbakade kött under lång tid i ugn.

10 personer
  • 2 lammkylar eller lammbogar med ben, ca 2 kg styck
  • rikligt med salt

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

  1. Värm ugnen till 200°. Om inte din kötthandlare redan gjort det, putsa köttet och skär bort det mesta av hinnorna. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg på köttet. Gnid in rikligt med salt.
  2. Ställ in plåten i ugnen och baka köttet i ca 20 minuter. Vänd några gånger under stektiden. Sänk ugnstemperaturen till 160° och fortsätt att tillaga köttet i ca 2 timmar. Räkna stektiden till ca 30 minuter per kilo.
  3. Kontrollera temperaturen där köttet är som tjockast. Innertemperaturen ska vara 72°. Låt köttet vila i smörpapper 10 minuter innan du skär upp det. Köttet faller nästan av benen, så det är enkelt att dela upp det i fina bitar med ben eller att skära köttigare partier i tunna skivor.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se