"Alltid på konsumentens sida"

Penne alla Norcina 0

Publicerad den 2020-05-13 i med taggarna , , , , ,

Riktig, äkta Penne alla Norcina innehåller Karl Johan-svamp, tryffelkräm och vitt vin. ”Och lite, lite grädd’ ”, sa min vän Giovanni, som hade restaurang Piccolo Metro på Södermalm i Stockholm. (Han svalde alltid e-et på slutet i ordet grädde.) Det är Giovanni som har lärt mig hur man lagar den här utsökt goda pastarätten.
Salsiccia är en råkorv med färs kryddad med bland annat fänkål. Jag brukar fuska och gör min Norcina på champinjoner istället för på Karl Johan, det funkar det med. Och har jag ingen tryffel (oftast, alltså) så är det bara att hoppa över den.
Rätten har fått sitt namn från staden Norcia i Umbrien i Italien. Den är känd för sina charkuterier, korvar och skinkor med råvara från såväl tamgris som vildsvin. Norcineria är det italienska ordet för charkuteributik för griskött.
Den här rätten hade Giovanni på menyn när det var kallt ute och man behövde något rejält och värmande.

4 personer
  • 4 salsiccia, ca 350 g
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 250 g färska champinjoner (eller Karl Johan-svamp)
  • 2 msk smör
  • ½ dl vitt vin
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 tsk riven tryffel
  • malen svartpeppar
  • Till servering:
  • nyriven parmesan

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Ta bort skinnet från korven. Ibland kan det vara svårt att få köttet att lossna från skinnet, använd en sked och dra av köttet. Finfördela köttet med fingrarna eller hacka det.
  2. Dela löken och skär den sedan i mycket tunna skivor. Fräs i olivolja i en kastrull under lock på låg värme tills löken blir mjuk och genomskinlig. Den ska inte ta färg.
  3. Skär champinjonerna tärningar eller kvartar, beroende på storlek. Lägg dem i kall panna, sätt på värmen och låt svampen svettas i måttligt varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Öka värmen, lägg i smöret och fräs ytterligare en stund.
  4. Lägg över svampen i kastrullen med löken. Lägg ner köttet i kastrullen, häll över vinet och koka upp. Sänk värmen till låg och låt vinet koka in under lock i 10 minuter. Rör om då och då.
  5. Tillsätt grädden, ge såsen ett nytt uppkok och tillsätt tryffeln. Låt sedan puttra utan lock 10 minuter tills såsen tjocknar. Koka pastan under tiden enligt anvisning på förpackningen. Riv osten.
  6. Servering: Låt pastan rinna av ordentligt i durkslag. Blanda med parmesan i en varm serveringsskål. När all parmesan fastnat på pastan rörs såsen ner. Mal över svartpeppar, blanda runt och servera genast. Salsiccian är oftast lagom salt, så tillsatt salt behövs oftast inte.


salsiccia förpackningsalsiccia skärbrädapenne alla norcina making 1 salsiccia penne alla norcina making 2penne alla norcina making 3penne alla norcina making 4penne alla norcina making 5penne alla norcina making 6penne alla norcina making 7penne alla norcina making 8penne kokta durkslagpenne alla norcina panna

Receptet är skapat av - gunillablixt.se