"Alltid på konsumentens sida"

Pepparkaksstuga 0

Att göra en pepparkaksstuga består av flera olika moment när man kan ta en rejäl paus eller göra de olika momenten under flera dagar. Ett tips är att göra degen torsdag kväll, baka ut delarna på fredag, fodra väggarna med choklad på lördag och sedan dekorera och sätta ihop huset på söndag. (Att göra degen kan du hoppa över om du köper färdig pepparkaksdeg.) Ställ din pepparkaksstuga på bomull och bygg ett fint vinterlandskap runt om. Bygg en frusen damm (silverpapper eller spegel) med skridskoåkare på, ett dass en hundkoja… Att fodra väggarna med choklad gör man för att huset ska håll bättre, och så blir det extra gott när pepparkaksstugan ska rivas på julgransplundringen på tjugondag Knut.

1 stuga
 • 600 g pepparkaksdeg
 • 3 dl strösocker till fogmassa
 • 200 g bakchoklad (blockchoklad)
 • Till dekoration:
 • 1 sats kristyr (eller färdigköpt på tub)
 • non stop-karameller
 • florsocker till snö
 • Du behöver också:
 • kartong till mallar
 • spritspåse (engångs eller med pytteliten tyll)
 • kartong 20x 30 cm att placera huset på
 • bricka att placera huset på
 • bomull eller vadd till snö
 • tesil för att sikta florsockret

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

Recept du kan använda:
»Pepparkaksdeg
»Kristyr
»Smälta choklad i vattenbad
»Smälta socker


 1. Moment 1: Gör degen. Låt den vila i kylskåp över natten.
 2. Moment 2: Utbakning. Rita upp mallen på kraftigt papper eller tunn kartong. Klipp ut.
 3. Värm ugnen till 150-170°. Kavla ut degen 3-5 mm tjock på bakplåtspapper. Lägg på mallarna, inte för tätt, på degen och skär ut med en vass kniv. Ta bort överflödig deg och kyl den.
 4. Lägg de små bitarna (skorsten) på en särskild plåt. Grädda dem först, ca 5 minuter långt ner i ugnen.
 5. Grädda de större delarna (gavlar, väggar, tak) mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut plåten och låt delarna svalna något.
 6. Lägg tillbaka pappersmallarna på de nygräddade delarna och kontrollera att alla mått stämmer. Jämna till kanterna med en vass kniv medan delarna ännu är varma. Låt sedan alla delar kallna helt.
 7. Moment 3: Fodra väggarna med choklad. Smält bakchokladen i vattenbad. Täck baksidan av delarna med bakchoklad, men lämna en kant på ½ cm runt om. Låt chokladen stelna i kylskåp.
 8. Moment 4: Dekorera och sätt ihop huset. Gör kristyren och fyll den i spritspåsen. Dekorera huset.
 9. Markera på kartongplattan var huset ska stå. Smält sockret i en stekpanna. Lägg en sträng smält socker på kartongplattan där den ena långväggen ska stå. Doppa långsidans botten i det smälta sockret, och ställ den på sockersträngen på kartongen.
 10. Doppa ena gavelns väggsida och botten i sockret, och fäst den invid långväggen. Upprepa med nästa gavel och sist den återstående långväggen.
 11. Montera taket på samma vis, och avsluta med att sätta ihop skorstenen och placera den på taket. Om sockret börjar kallna, värm på det, så blir det flytande igen.
 12. Fyll i knutar och andra skarvar med kristyr, så att du döljer om något smält socker syns. Garnera huset med non stop genom att dutta på kristyr för att fästa karamellerna.
 13. Lägg bomull som snö runt pepparkakshuset och sikta över florsocker som nysnö på taket.

Mall, pepparkaksstuga
2 takbitar, 6 X 13 cm
2 gavlar, 7 cm botten, 5 cm vägg och 3 cm tak (snett skuret)
2 väggar, 5 cm x 11 cm (skär ev ut en dörr och fönster)
4 skorstensdelar, 2 x 2 ½ cm. (Varav 2 st snedskurna i bottnen till taket)

kavlar pepparkaksdegpepparkaksstuga 3 pepparkaksstuga 4pepparkaksstuga 2pepparkaksstuga 6pepparkaksstuga 7pepparkaksstuga 8pepparkaksstuga 9pepparkaksstuga 10pepparkaksstuga 11pepparkaksstuga 14pepparkaksstuga 12pepparkaksstuga 13pepparkaksstuga 15 pepparkaksstuga 16non stop pepparkashus kristyr 3pepparkaksstuga 20pepparkaksstuga 19pepparkaksstuga 18pepparkaksstuga 17pepparkaksstuga 21florsocker pepparkakshuspepparkaksstuga 22

Receptet är skapat av - gunillablixt.se