"Alltid på konsumentens sida"

Piperadeomelett med rökt bog och ost 0

Publicerad den 2012-07-23 i med taggarna , , , , , ,

Jättebra lunchrätt för två, eftersom en omelett på tre ägg lagom får plats i en ordinär stekpanna. Är ni fler vid bordet, gör fler omeletter. Piperade är egentligen en sås från det baskiska köket och är en blandning av röd paprika, vitlök och jalapeno. Oftast byter jag ut den sistnämnda mot grön paprika.

2 personer
  • 3 ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt
  • ½ krm malen vitpeppar
  • 1 schalottenlök (½ gul lök eller några cm purjolök)
  • ½ röd paprika
  • ½ grön paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 skivor rökt bog (eller rökt skinka)
  • 1 tomat eller 5 körsbärstomater
  • 1 msk smör
  • 1 dl riven ost
  • 6 svarta oliver

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Knäck äggen och blanda samman med vatten, salt och peppar.
  2. Skala och finahacka löken, ansa och tärna paprikorna och skala vitlöksklyftan och hacka den grovt. Skär den rökta bogen i strimlor.
  3. Fräs löken i smör tills den är gyllengul och genomskinlig. Lägg ner bogstrimlorna och låt dem bryna.
  4. Tillsätt paprikan och vitlöken och fräs ytterligare en kort stund.
  5. Häll på äggsmeten. Använd en gaffel eller träsked och rör omelettsmeten i panan så att lös smet rinner nedåt. Låt smeten stelna men fortfarande ha en krämig yta.
  6. Strö över osten och oliverna, och stäng av plattan. Lägg ett lock över pannan och låt osten smälta.

Resursklok kommentar

Ta tillvara överblivna grönsaker i en omelett och servera med de tillbehör du har på lut i kylen.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se