"Alltid på konsumentens sida"

Pizzabullar 0

Publicerad den 2016-09-23 i med taggarna , , , ,

Till välkomstfikat på Tilias läger brukar vi servera pizzabullar. Många är hungriga efter resan, och pizzabullar är mer mättande än vanliga söta bullar om man rest långt. Det är också bättre att erbjuda något mer näringstätt än något sött ifall deltagarna är blyga första dagen och inte äter så mycket.
Det här receptet ger 20 bullar. Lagom till mellanmål på Tilias läger brukar vara dubbelt upp. Men gör inte en stor deg, gör två degar och fyll den ena med röd och den andra med grön pesto. Du kan också behöva göra en gluten- och laktosfri deg, alternativt gluten- och mjölkfri beroende på vilka allergier och intoleranser du har. Nötallergiker tål inte pesto, så fyll med exempelvis färsk basilika mixad med olivolja.

20 bullar
  • 75 g smör
  • 5 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
  • 5 dl vetemjöl special
  • 25 g jäst, ½ pkt
  • ½ ägg
  • ½ tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • Fyllning:
  • ½ dl grön eller röd pesto
  • Till pensling:
  • 1 uppvispat ägg
  • flingsalt
  • ev örtkryddor
  • Du behöver också:
  • bullformar

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Ställ ut 20 bakformar på en plåt. (2 plåtar om du gör 2 degar). Smält smöret i en liten kastrull och ta av från värmen. Blanda samman med mjölken och låt svalna till 37°.
  2. Dela jästpaketet på diagonalen, så får du exakt 25 g jäst, ½ paket. Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör ner salt och ägg. Tillsätt vete- eller dinkelmjölet, och nästan allt vetemjöl special. Resten av mjölet används till utbakningen.
  3. Arbeta degen ca 10 minuter för hand. Lägg sedan degen i en bunke med rymd omkring, så att den kan jäsa ordentligt. Lägg över en ren kökshandduk och låt degen jäsa ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den. Kavla ut degen till en kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen tätt och skär i 20 bitar.
  5. Lägg bullarna i bakformarna och låt dem jäsa övertäckt med bakduk ca 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
  6. När bullarna jäst upp ordentligt, pensla dem med uppvispat ägg. Strö över lite flingsalt och eventuellt örtkryddor. Grädda bullarna mitt i ugnen 12 – 15 minuter.
  7. Låt bullarna svalna på galler. De smakar godast nybakade, men går utmärkt att frysa in.

Frys in: Låt bullarna kallna helt och förpacka dem sedan i fryspåsar. Kyl dem i kylskåp några timmar och frys sedan in dem.

pizzabullar-making-elin-sandra-tilia-somm-2016pizzabullar-brer-ut-fyllning-elin-sandra-tilia-somm-2016pizzabullar-skurna-tilia-somm-2016pizzabullar-skarpizzabullar-pensling-tilia-somm-2016pizzabullar-graddning-tilia-somm-2016pizzabullar-gron-rod-tilia-somm-2015

valkomstfika-tilia-sommar-2015

Resursklok kommentar

Överblivna bullar brukar vi frysa in. Det finns många bra tillfällen att ta fram pizzabullar, till mellanmål, till sallad eller till soppa.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se