"Alltid på konsumentens sida"

Poké bowl med lax på Helenas vis 0

Publicerad den 2017-10-03 i , med taggarna , , , , , ,

Poké bowl var plötsligt det man skulle äta. Det började 2016 och har bara ökat under 2017. Du behöver fixa en vitlöks- och chilimarinad i god tid och också marinera laxen en och en halv timme före servering.
Och vad är det, nudå? Poké bowl är snabbmat från Hawaii. Bowl är en skål, och poké bowl en skål med varmt ris, kall poké och grönsaker. Poké (uttalas ’påkejj’) är råa fisk- eller skaldjurstärningar som kryddats på något gott vis, och som serveras på en bädd av varmt ris. Poké kan bestå av allt från tonfisk till bläckfisk, alla kryddor från chili till örter. Mest populär i svenska poké bowl är lax.
Den här läckra poké bowlen med lax och grönsaker serverade min kompis Helena, ni vet, hon som lagar så god mat.

4 personer
  • Vitlöks- och chilimarinad:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 små röda chili
  • ½ msk chiliflakes
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 ¼ dl vatten
  • Laxpoké:
  • 400 g pinfärsk laxfilé
  • 2 msk mörk japansk soja
  • 1 ½ msk chili- och vitlöksmarinad
  • 1 msk srirachasås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 gul lök
  • ½ msk rostade sesamfrön
  • 8 rostade cashewnötter
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 ½ tsk mörk japansk soja
  • 1 ½ tsk sesamolja
  • 1 msk chili- ochvitlöksmarinad
  • Till servering:
  • 100 g sockerärter
  • 4 rädisor
  • 1 mango
  • 2 avokador
  • 2 tsk pressad limesaft
  • 4 msk kimchi
  • 4 portioner varmt sushiris
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 2 msk finskuren vårlök

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips

»Sushiris


  1. Chili och vitlöksmarinad: Skala vitlöksklyftan. Hacka de små röda chilifrukterna fint och mortla dem till ett mos. Lägg moset i en skål och pressa ner vitlöken.
  2. Tillsätt chiliflingor, salt och risvinäger. Blanda samman och låt vila ca 10 minuter. Koka upp vattnet och blanda ner i vitlöks- chiliblandningen. Låt marinaden dra i rumstemperatur 2 – 3 timmar.
  3. Laxpoké: Skär laxen i 1 x 1 cm tärningar och lägg dem i en stor skål. Vänd ner soja, vitlöks- och chilimarinad, srirachasås och sesamolja. Täck skålen med plastfolie och låt marinera i kyl ca 30 minuter.
  4. Under tiden, skala och strimla löken fint. Lägg den i en skål med iskallt vatten 5 minuter för att göra den mildare i smaken. Häll av genom ett durkslag och låt löken torka på en ren kökshandduk.
  5. Lägg sesamfrön och cashewnötter i en mortel och mortla dem grovt. Vänd ner löken och de mortlade fröna och nötterna i laxen.
  6. Tillsätt chiliflakes, soja, sesamolja och vitlöks- och chilimarinad. Blanda samman, täck med plastfolie och låt alltsammans dra i kylen ca 1 timme före servering.
  7. Skär sockerärterna i strimlor och skiva rädisorna tunt. Skala mangon och skär fruktköttet i kuber.
  8. Dela avokadorna, ta ut kärnorna och skär fruktköttet i kuber. Droppa över limesaft avokadotärningarna och blanda samman med mangotärningarna.
  9. Servering: Lägg upp det varma riset i fyra skålar. Lägg på kimchi, avokadosallad, sockerärter och rädisor. Lägg på laxpoké och toppa med sesamfrön och vårlök.

 

spansk peppar jalapeño och habaneroavokado ätbitarskala mango 1helenas poke bowl making

Receptet är skapat av - gunillablixt.se