"Alltid på konsumentens sida"

Potatisgratäng, klassisk fransk 0

Publicerad den 2012-11-05 i med taggarna , ,

Gratin dauphinois heter den i det franska köket. Det här är en kolhydratrik rätt och i kombination med gräddens fett är det här en rätt som inte passar för GI-vänner.

10 personer
  • 1 ½ kg mjölig potatis
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 2 tsk smör
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

Rostbiff


  1. Värm ugnen till 150°. Skala och skär potatisen i 3 mm-skivor. Lägg skivorna i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Ta upp och torka skivorna på hushållspapper. Smörj en ugnssäker form. Varva potatisskivorna i formen med salt och peppar emellan.
  3. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Häll blandningen över potatisen så att det knappt täcker. Klicka smör överst.
  4. Grädda mitt i ugnen i 60-75 minuter tills potatisen är mjuk, grädden har sugits upp och ytan är gyllengul.

fransk potatisgratäng 1fransk potatisgratäng 2fransk potatis gratäng 3potatisgratäng 4 sked

 

Resursklok kommentar

När du ändå värmer upp ugnen är det resursklokt att laga en stor gratäng. Du får mat till flera mål eller till matlådor.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se