"Alltid på konsumentens sida"

Pulled beef 0

Publicerad den 2018-11-12 i med taggarna , , ,

Pulled pork kom till oss för att stanna, och i spåren av den populära rätten började vi ’dra’ även andra sorters kött. Nötkött passar naturligtvis också bra att långkoka och trasa sönder med hjälp av en gaffel. Jag tycker att den mest passande styckningsdetaljen till den här rätten är högrev. Köttets kraftiga smak tål rejäl kryddning med vitlök, chili och rökt.
Grytan märks GI grön, men i du behöver hoppa över brödet om du är i viktminskningsfasen med GI-metoden.

8 personer
  • 1 kg högrev
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • smör att bryna i
  • 4 dl köttbuljong
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk salt
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 ½ tsk liquid smoke
  • ½ dl tomatpuré
  • Till servering:
  • ½ isbergsallatshuvud
  • 2 avokador
  • 1 tsk pressad lime- eller citronsaft
  • 1 dl mango chutney
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 pitabröd eller 8 tortillabröd

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Tärna köttbiten och spara även det du skär bort. Skala och strimla lökarna. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna. Dela chilifrukten på längden, skrapa ut kärnorna och strimla fruktköttet grovt.
  2. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna och lägg över i en gryta eller en traktörpanna. Bryn löken i samma stekpanna, så att du får med de goda smakämnena från köttet. Lägg över löken tillsammans med köttet och häll på buljong och krossade tomater.
  3. Tillsätt chilin och krydda med salt, paprikapulver och liquid smoke. Koka upp och rör ner tomatpurén. Låt grytan sjuda på låg värme 1 ½ − 2 timmar. Känn på köttet med en sticka eller provnål. Det ska vara mört och nästan falla i bitar. Ta då av grytan från värmen.
  4. Lyft upp köttbitarna och kasta bort senor och fett. Trasa sönder köttet med hjälp av en eller ett par gafflar. Lägg över i en ren gryta och vänd ner såsen från den första grytan. Så här långt kan rätten förberedas.
  5. Servering: Förbered tillbehören. Dela avokadorna, ta bort kärnan och gröp ut fruktköttet. Mosa det med hjälp av en gaffel och rör ner citrussaft. Lägg upp avokado, mango chutney och crème fraiche i skålar. Dela pitabröden.
  6. Hetta upp grytan med köttet och ge det ett uppkok före servering. Låt var och en fylla sina pitabröd.

Tips
Liquid smoke kan ersättas med rökt paprikapulver eller BBQ-sås med rökt smak.

Resursklok kommentar

När du ska äta nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se