"Alltid på konsumentens sida"

Retro: Persikosvampar på grön äng 0

Det här var en bjudrätt på familjemiddag eller barnkalas under 1960- och 1970 talen. Tillställningar där det var barn med, alltså. Konserverad frukt var populärt och nymodigheter som chokladströssel och hushållsfärg (eller karamellfärg, som vi sa). Dubblera gärna receptet!

4 personer
  • 4 − 5 konserverade persikohalvor (1 liten burk)
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ tsk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • ½ dl kokosflingor
  • grön hushållsfärg
  • 1 – 2 bananer
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • mörk choklad eller strössel
  • DU BEHÖVER OCKSÅ:
  • osthyvel

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Öppna burken med konserverade persikohalvor, häll av sockerlagen och låt dem rinna av.
  2. Häll grädden i en bunke och tillsätt socker och vaniljpulver. Vispa grädden till fast skum och färga den till önskad grön färg med hushållsfärgen. Börja med att tillsätta ca 1 tsk. Bre ut grädden i en form med kanter.
  3. Färga koksflingorna med grön hushållsfärg och strö dem ovanpå grädden.
  4. Skala bananerna och skär dem i lämpliga ’svampfötter’ om ca 4 cm. Droppa över citronsaft så behåller de färgen.
  5. Stick ner svampfötterna i kokosgrädden och placera persikohalvorna ovanpå. Hyvla över choklad med hjälp av en osthyvel eller strö på strössel.

Resursklok kommentar

Häll inte bort sockerlagen. Den kan du blanda drinkar på, t ex Bellini.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se