"Alltid på konsumentens sida"

Risgrynsgröt 0

Publicerad den 2012-11-04 i , med taggarna , , , , ,

Koka gärna en stor sats på en gång, det är bara att dubblera receptet. Gröten går utmärkt att frysa i små portioner, lätta att ta fram vid behov. Beräknad koktid för en sats risgrynsgröt är ca 50 minuter, beroende på hur hög eller vid kastrullen är. Jag tycker inte man behöver varken salta eller sockra gröten, mjölk och kanel ger tillräckligt av sötma och smak. Vill du ha salt i är det lagom med ½ tsk. Risgrynsgröt är inget för GI-vänner, men prova gärna istället Keso á la Anna!

8 personer
  • 1 ½ dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 7 dl mjölk
  • 1 bit kanelstång
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

1 dl vispgrädde
1 skalad sötmandel
kall mjölk
malen kanel och strösocker

GI-vänligt alternativ »Keso a la Anna


  1. Häll ris och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning, lägg i kanel och sänk värmen. Låt sjuda i 10 minuter. Värm upp mjölken och håll den varm.
  2. Låt riset sakta sjuda under lock ca 50 minuter. Spä med mjölk undan för undan. Rör om då och då så att riset inte bränner fast i bottnen.
  3. Rör ner grädden i gröten. Lägg i mandeln. Servera med kall mjölk, kanel och socker.

Tips

Gröt i stor sats kan också kokas i ugn. Värm ugnen till 115°. Häll risgryn, vatten och mjölk i långpanna. Rör om och täck med folie. Ställ in mitt i ugnen och låt stå ca 1 ½ tim.

ingred risgrynsgrötgrötfrukost skinkmacka äpple jul

risgrynsgröt kanelpomandrar

Resursklok kommentar

Risgrynsgröt är grunden till Ris á la Malta, så ta tillvara överbliven gröt. Blanda samman kall gröt, vispad grädde och tärnade apelsinfiléer.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se