"Alltid på konsumentens sida"

Rostbiff 0

Gör din egen rostbiff som får dra i kryddor medan den vilar för bästa smak. Det är ingen större idé att ugnssteka en mindre bit än 1,2 kg, eftersom små köttbitar lätt blir torra när de stekts i ugn. Så satsa på en större bit och få mat till flera mål eller till smörgåspålägg. Eller varför inte steka två rostbiffar, när du ändå värmer upp ugnen? Rostbiff är riktigt toppenbra GI-mat.

10 personer
 • 1 ½ kg rostbiff
 • 1 tsk salt
 • 2 krm malen vitpeppar
 • Kryddblandning:
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk vitlökspulver
 • 2 krm grovmalen svartpeppar
 • Du behöver också:
 • ugnssäker form med galler
 • köttermometer
 • aluminiumfolie
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Varm rostbiff
»Gräddsky GI grön
»Stekta grönsaker GI grön
»Bearnaisesås GI grön

»Rödvinssås IG
»Potatisgratäng IG
»Hasselbackspotatis IG

Kall rostbiff
»Thaisallad med rostbiff GI grön
»Rostbiffmacka med rostad lök GI röd


 1. Värm ugnen. Vill du ha fransk rostbiff (helt rödrosa snittyta), värm ugnen till 125º. Vill du ha engelsk rostbiff (mörk rand med rosa mittparti), värm ugnen till 175º.
 2. Gnid in rostbiffen med salt och vitpeppar och lägg den i på galler i en ugnssäker form. Häll vatten i formen så att du kan ta tillvara köttsaften som droppar ner under stekningen.
 3. Stick in köttermometern på det tjockaste stället och ställ in i nedre delen av ugnen. Stek rostbiffen till innertemperatur 55º för rödrosa eller 60º för rosa. Det tar lite mer än en timme.
 4. Ta ut rostbiffen ur ugnen och lägg den på aluminiumfolie. Strö över kryddblandningen och svep in köttet ordentligt i folien.
 5. Låt vila minst 10 minuter om den ska serveras varm. Ta tillvara skyn som bildats i formen och använd den i sås till rostbiffen.
 6. Skär upp varm rostbiff i 5-8 mm skivor. Servera med t ex rödvinssås och hasselbackspotatis, grönsaker och bearnaisesås eller med potatisgratäng.
 7. Om rostbiffen ska serveras kall, låt den svalna och kyl sedan köttet. Skär upp i tunna skivor.

 

 

 

 

Resursklok kommentar

Tillaga en stor rostbiff när du ändå värmer upp ugnen. Små köttbitar lättar mera i vikt och blir lättare torra, så att du får ut mer mat av en större bit beror inte bara på att biten är större, utan även på att biten är mer ekonomiskt tillagad. Det finns en mängd goda rätter du kan göra av överbliven rostbiff: Rostbiff med potatissallad, rostbiff på smörrebröd, rostbiff med sommarsallad eller thaisallad med rostbiff.
När du ska köpa nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se