"Alltid på konsumentens sida"

Rulltårta 0

Publicerad den 2020-04-05 i med taggarna , , , , ,

Vad vore ett riktigt kafferep utan rulltårta?
Det här är en av de enklaste kaffebröd du kan ge dig på att baka. Knepen med ljummen sylt och att rulla rulltårtan i baklåtspapper hjälper dig att lyckas.

1 tårta, 16 bitar
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk strösocker
  • Fyllning:
  • 2 dl sylt
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm vaniljfrön
  • Garnering:
  • 2 dl vispgrädde
  • jordgubbar, blåbär och/ eller hallon
  • Du behöver också:
  • bakplåtspapper

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

Det här kan du göra av rulltårta
»Påskbakelse
»Nationaldagsbakelse


  1. Värm ugnen till 250°. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
  2. Rulltårta: Vispa ägg och 1 ½ dl socker poröst. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bre ut smeten på papperet i långpannan.
  3. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Ta ut långpannan ur ugnen.
  4. Strö socker på kakan, lägg på ett bakplåtspapper och vänd kakan med hjälp av en ungsplåt.
  5. Dra försiktigt av pappret som kakan gräddats på. Om det är svårt att dra av papperet, prova att pensla det med kallt vatten. Låt kakan svalna under en långpanna.
  6. Fyllning: Häll sylten i en kastrull och ljumma på den. Risken att rulltårtan spricker när du rullar ihop den minskar med varm sylt. Vispa grädden till fast skum.
  7. Bre först sylt och sedan grädde över kakan och rulla ihop till en tät rulle med hjälp av bakplåtspapperet. Skär rullen i skivor före servering.

Tips
Ska du frysa in rulltårtan, fyll den då med bara sylt, så häller den längre. Då behöver du ca 3 dl sylt.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se