"Alltid på konsumentens sida"

Runda lunchbröd 0

Publicerad den 2015-07-08 i

Runda bröd som passar till stora hamburgare, pan bagnat eller sanguche.

12 bröd
  • 75 g smör
  • 2 ½ dl siktat dinkel
  • 2 ½ dl vetemjöl special
  • 25 g jäst
  • ½ ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl mjölk
  • Att pensla med:
  • ½ ägg
  • Till dekoration:
  • sesamfrön eller vallmofrön
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

»Hamburgare
»Pan bagnat
»Sanguche


  1. Klä en plåt med bakplåtspapper. Smält smöret och ta av från värmen. Blanda samman smör och mjölk och låt blandningen svalna till 37°.
  2. Dela jästpaketet på diagonalen, så vet du att du får exakt halva. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degvätskan och rör sedan ner all vätska.
  3. Tillsätt ägget, mjölet och saltet. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  4. Dela degen i 12 bitar och rulla runda bullar på mjölat bakbord. Lägg över bröden på plåten och platta till dem. Låt jäsa ytterligare 1 timme under bakduk.
  5. Värm ugnen till 250°. Vispa upp ägget till pensling i en kopp. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på frön.
  6. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter eller tills bröden är genombakade och fått fin färg. Låt svalna under bakduk.

Tips
Jag brukar ibland baka hälften av bröden runda (till pan bagnat) och hälften avlånga (till sanguche). Det har ingen som helst betydelse, men kan vara kul, bara.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se