"Alltid på konsumentens sida"

Salade Parisienne 0

Tricket med den här salladen är att den görs på hela sallatsblad. De yttersta bladen på sallatshuvudet kan du riva i mindre bitar, men spara de inre bladen hela. Egentligen ska det inte vara varken gurka eller tomat i, men tomaterna är dekorativa och gurkan tillför krispighet till de annars så mjuka ingredienserna, så jag vill gärna ha dem med.

4 personer
  • 1 grönsallatshuvud
  • 3 champinjoner
  • ½ slanggurka
  • 120 g kokt skinka i skivor
  • 160 g skivad emmenthaler
  • 3 hårdkokta ägg
  • Vinägrett:
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk neutral olja eller olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 msk hackad persilja
  • Till dekoration:
  • 3 tomater

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Plocka bladen av sallatshuvudet och skölj dem. Låt dem rinna av i durkslag. Skölj tomaterna till dekoration och skär dem i klyftor.
  2. Borsta av champinjonerna och skär dem i tunna skivor. Tärna gurkan. Skär skinkan och osten i strimlor och sedan i frimärksstora fyrkanter. Skala äggen och skär dem i klyftor.
  3. Vinägrett: Lägg senapen i en skål och häll på vinägern. Vispa ihop med en gaffel. Rör ner oljan, saltet och persiljan.
  4. Servering: Riv stora sallatsblad i mindre bitar. Fördela sedan sallatsbladen på serveringstallrikar och blanda ner gurktärningarna.
  5. Fördela skinka, ost, champinjon och ägg ovanpå. Dekorera med tomat och skeda över vinägrett. Servera genast.

huvudsallat

 

 

 

 

Kuriosa:
Första gången jag åt äkta Salade Parisienne var faktiskt i Paris! Maken och jag var där för att fira vår bröllopsdag, och hade ägnat oss åt den näst intill makabra sysselsättningen att vandra runt på stadens berömda kyrkogårdar.
Helt nära Pere Lachaise-kyrkogården hittade vi en liten restaurang där vi slog oss ner och åt Salade Parisienne. Fast servitrisen glömde att ställa fram vinägrett tillsammans med våra tallrikar, och helt utom sig slog hon handen för pannan och ropade: ’ÅH! Du vinaäigrette! DU VINAIGRETTE!
Varpå hon störtade tillbaka till köket för att hämta dressingen och åtgärda denna ENORMA fadäs. Det är inte så konstigt att jag älskar Frankrike och den franska inställningen till mat som det viktigaste på jorden.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se