"Alltid på konsumentens sida"

Septemberäppelmos 0

Publicerad den 2015-09-30 i , med taggarna , , ,

Det bästa med det här äppelmoset är att man inte behöver ha någon särskild mängd av någon ingrediens. När du fått ett färdigt mos sötar du bara efter smak. Det är viktigt att du gör moset klart innan du sötar det, för det bränner lätt i kastrullen.
Helst hade jag velat ha en gammaldags äppelvagga, en sådan som min mormor Ester Matilda hade. Då behövde man inte ta bort något från äpplena, man delade dem, kokade och passerade genom vaggan.
Nu tar jag bort kärnhusen, men jag skalar inte äpplena före kokning.

ett par tre burkar, sådär
  • 1 påse äpplen
  • 1 citron, saften
  • strösocker efter smak (½-1 dl)
  • honung efter smak (1-2 tsk)
  • Du behöver också:
  • urkärnare
  • vass kniv
  • finmaskig sil
  • träsked eller slickepott
  • potatispress
  • rena burkar med lock

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

Äppelmos är gott till pannkakor eller plättar. Det smakar gott som tillbehör till vilt eller som fyllning i gifflar eller munkar. Du kan också lägga äppelsmos på frukostyoghurten.
»Pannkakor
»Plättar


  1. Kärna ur äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg över efter hand i en bunke och pressa över citronsaft. Blanda då och då så att äpplena inte mörknar.
  2. Häll sedan bort överflödig citronsaft och lägg över äpplena i en rymlig kastrull. Hetta upp långsamt och sänk värmen till låg när äpplena börjar koka. Oftast räcker den vätska som äpplena avger själva, annars kan du behöva tillsätta några msk vatten.
  3. Sjud under lock tills alla äpplen mosat sig ordentligt. Rör om då och då.
  4. När äpplena har kokat ihop till mos är det dags att passera moset genom silen. Hjälp till med en träsked eller slikepott. Avsluta med att köra skalen genom potatispressen för att få ut det sista moset.
  5. Lägg tillbaka moset i en kastrull och koka upp. Tillsätt så mycket socker att moset får god smak. Låt svalna lite och rör ner honung efter smak.
  6. Fyll moset på rena, varma burkar. Låt svalna och sätt på lock. Kyl och förvara svalt.

svenska äpplen 2015 Upplands Väsby Stobin äpplen deladeäpplen kärnhusäppelmos 1 klyftoräppelmos 2 kokaräppelmos 3 på burkäppelmos 4 fyllda burkarseptemberäppelmos

Receptet är skapat av - gunillablixt.se