"Alltid på konsumentens sida"

Sjuskinnsgröt 0

Sjuskinnsgröt är risgrynsgröt med socker, smör, sötmandel och kanel som varvas och gräddas i ugn. Den serveras på Tennstopet med en saftsås på björnbärssaft.

4 personer
  • 1 ½ dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 7 dl mjölk
  • 1 bit kanelstång
  • 2 msk strösocker
  • 30 g smör
  • 1 dl malen sötmandel
  • 2 tsk kanel
  • Saftsås:
  • 1 dl saft av kraftiga röda bär
  • 2 dl vatten
  • 1 dl potatisstärkelse


Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Häll ris och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning, lägg i kanel och sänk värmen. Låt sjuda i 10 minuter. Värm upp mjölken och håll den varm.
  2. Låt riset sakta sjuda under lock ca 50 minuter. Spä med mjölk undan för undan. Rör om då och då så att riset inte bränner fast i bottnen. Gröten är klar när riset känns mjukt. Ta då av kastrullen från värmen och rör ner grädden i gröten.
  3. Saftsås: Blanda samman saft och vatten i en kastrull. Rör ner potatisstärkelsen. Ställ kastrullen på en spisplatta och koka upp under omrörning. Passa noga! När första bubblan syns är saftsåsen klar. Ta av från värmen och kyl.
  4. Värm ugnen till 175°. Smörj ugnssäkra portionsformar och varva risgrynssgröt, socker, hyvlat smör, mandel och kanel. Översta lagret ska vara gröt. Baka i ungen ca 15 minuter.
  5. Servering: Servera sjuskinnsgröten varm med kall saftsås.

Resursklok kommentar

Ett bra sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt

Receptet är skapat av - gunillablixt.se