"Alltid på konsumentens sida"

Skaldjursbuljong 0

Publicerad den 2014-06-03 i med taggarna , ,

Till skaldjursbuljong går det bra att använda skal från vilka skaldjur som helst och det går alldeles utmäskt att blanda olika sorter. Vi har använt hummer, krabba och räkor. Skaldjursbuljong är en bra stomme till fisksoppa eller fiskgryta.

 

1 liter
  • skal från ca 2 kg skaldjur
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 msk rapsolja
  • 2 liter vatten, ca
  • Du behöver också:
  • finmaskig sil
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Du kan använda skaldjursbuljong till

»Sydfransk fisksoppa


  1. Värm ugnen till 225 grader. Häll ut alla skal på en ugnsplåt. Ställ in plåten i ugnen och rosta skalen ca 15 minuter. Rör om då och då.
  2. Dela löken i klyftor med skal och allt. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Skär fänkålen i grova bitar.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs skalen. Ta av kastrullen från värmen och häll på vatten så att det täcker skalen. Lägg ner lök, fänkål och morot, ställ tillbaka på plattan och koka upp.
  4. Sänk värmen och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och dra ca 30 minuter. Sila av spadet och häll det i en ren kastrull.
  5. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock tills hälften av vätskan återstår. Låt svalna, kyl och förpacka i plaspåsar eller plastburkar.

skaldjursbuljong skaldjursbuljong 2skaldjursbuljong 3 rosta skal skaldjursbuljong 4 rostade skal skaldjursbuljong 4skaldjursbuljong 5 koka Skaldjursbuljong 7 sila

soppa på hemgjord buljong

Receptet är skapat av - gunillablixt.se