"Alltid på konsumentens sida"

Skånsk kalops 0

Kalops är klassisk husmanskost. Du reglerar själv kolhydratsinnehållet i måltiden när du väljer tillbehör. Receptet kommer från min mamma.

6 personer
  • 2 kg högrev
  • salt och malen vitpeppar
  • smör till stekning
  • 3 gula lökar
  • 2 msk siktat dinkelmjöl
  • 1 liter mörk oxbuljong
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 morötter
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips

GI grön, »Vitkålssallad, kokta rödbetor

GI röd, vitkålssallad, kokta rödbetor, 1-2 kokta potatisar

IG, vitkålssallad, inlagda rödbetor, kokt potatis


  1. Putsa och skär köttet i grova tärningar, 3 x 3 cm. Krydda köttet med salt och peppar. Värm upp en stekpanna med smör och bryn köttet i omgångar. Lägg över i en gryta.
  2. Skala och skiva löken. Bryn den i rikligt med smör i samma panna som köttet. Löken får då med sig smakämnen från köttet. Lägg över löken i grytan. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll på buljong och tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
  3. Koka upp kalopsen, sänk värmen och sjud under lock ca 1 timme, eller tills köttet är mört. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Tillsätt morötterna när det är ca 10 minuter kvar av koktiden. Ta upp lagerbladet före servering.

Resursklok kommentar

Gör dubbel sats när du ändå är igång med matlagandet. Då har du middagar eller matlådor att bara värma efter devisen att dagens långkok blir morgondagens snabbmat. Kalops går utmärkt att djupfrysa.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se