"Alltid på konsumentens sida"

Slottsstek 0

Publicerad den 2016-04-10 i med taggarna , , , , , , ,

En klassisk slottsstek ska göras på fransyska. Visst duger det med nätad fransyska, men bäst blir den här steken på en anatomiskt styckad bit som brukar kallas lilla fransyskan, eller ’stekarnas Rolls Royce’. Slottsstek ska serveras med en sås av buljong kryddad med kryddpeppar, lagerblad och ansjovis.

6−8 personer
  • 1,4 kg nötstek, av lilla fransyskan
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 stor gul lök
  • 2 stora morötter
  • 2 ansjovisfiléer
  • 6 kryddpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk ättikssprit, 12%
  • 1 ½ msk okryddat brännvin
  • 1 – 2 dl vatten
  • Sås:
  • 5 dl buljong (buljong från formen plus vatten)
  • 2 msk konc kavfond (eller buljongtärning)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk ansjovisspad
  • Du behöver också:
  • aluminiumfolie
  • finmaskig sil
  • Till servering:
  • potatis, inlagd gurka och gelé
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 175°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i smör och lägg över i en ugnssäker form. Vispa ut pannan med 1 dl vatten.
  2. Skala och skär lök och morötter i grova bitar. Skär ansjovisfiléerna i mindre bitar. Lägg lök, morötter och ansjovis runt om steken i formen.
  3. Tillsätt vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad. Häll över vattnet från stekpannan, ättiksspriten och brännvinet.
  4. Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ungen. Låt stå i ugnen tillsinnertemperaturen är 70°, ca 1 ½ timme. Ta ut, lyft upp köttet och låt det vila under folie.
  5. Sila av grönsakerna och håll den varma under folie. Plocka bort pepparkornen och lagerbladet. Spara buljongen till såsen.
  6. Sås: Sila stekskyn från ugnsformen och mät upp den. Förstärk med vatten och kalvfond. Häll i en kastrull. Häll hälften av grädden i en skål och rör ut mjölet helt slätt i grädden. Häll i redningen under vispning i buljongen.
  7. Tillsätt resten av grädden, tomatpurén och ansjovisspadet, och koka upp. Sänk värmen och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Smaka av justera kryddningen eventuellt kryddningen med salt och malen vitpeppar.
  8. Servering: Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet med såsen, grönsakerna och tillbehör.

slottsstek lilla fransyskan rolls royceslottsstek 1 brynerslottsstek 2 ingred såsslottstek 3 i formslottstek 4 ur ugnkycklingbuljong sila rotsakerslottstek 6 ingred såsslottsstek såsslottstek 5 grönsaker slottsstek och såsgelé pressgurka

Resursklok kommentar

Rester av slottssteken kan sparas till smörgåspålägg, ragu eller pytt i panna.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se