"Alltid på konsumentens sida"

Smörrebröd: Revbensstek med rödkål 0

Publicerad den 2020-04-02 med taggarna , , , ,

Ribbesteg med rødkål kallar vi det här smörrebrödet på danska. Ribbesteg tillagar du av en bit tjocka revbensspjäll. Då får du kött som är marmorerat och har den goda egenskapen att fettet smälter ut under tillagningen och smaksätter köttet. Att tillaga på ben ger en fin buljong som du gör det goda geléet av.

1 smörrebröd
  • 4 skivor kall revbensstek
  • ½ dl rödkål
  • 2 cornichons
  • 2 tsk grovskuren gräslök
  • Ev granatäppelkärnor
  • Ugnsstekt revbensspjäll:
  • 1,2 kg tjocka revbensspjäll med ben
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 liten bit rotselleri
  • vatten
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk malen vitpeppar

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips

Så här gör du god rödkål
»Rödkål


  1. Revbensstek: Värm ugnen till 200°. Skölj löken och skär den i klyftor med skal och allt. Lägg löken i en ugnsform med hög kant. Skala morötter och selleri och skär dem i jämna bitar. Lägg dem i formen.
  2. Gnid in köttsidorna på steken med salt och peppar. Gör plats för steken i ugnsformen och lägg den med fettsidan neråt. Ställ in steken i ugnen i 30 minuter.
  3. Ta ut steken och vänd den. Ställ tillbaka steken i ugnen och stek den ytterligare ca 45 minuter eller till innertemperatur 80°.
  4. Känn med en sticka på rotfrukterna efter en stund. När de är mjuka, ta ut steken igen och ta upp rotfrukter och lök med hjälp av en hålslev.
  5. Sila också av buljongen ner i en form. Ställ formen kallt. Då stelnar den och blir till gelé. När geléet stelnat skedar du bort fettet som samlats ovanpå och hackar sedan geléet grovt.
  6. Servera steken som huvudrätt med rotfrukterna och potatismos.
  7. Smörrebrödet gör du genom att bre brödet med smör och sedan lägga på tunna skivor av revbenssteken.
  8. Lägg på rödkål, cornichons och gelé, och strö eventuellt över granatäppelkärnor.

 

 

Resursklok kommentar

Laga revbensstek som huvudrätt och gör det här läckra smörrebrödet på rester av revbenssteken.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se