"Alltid på konsumentens sida"

Smörrebröd: Veterinärens nattmacka 0

Publicerad den 2020-04-02 i med taggarna , , , , ,

Det sägs att det här kända smörrebrödet, Dyrlægens natmad, uppkallades efter en veterinär i den danska staden Kolding. Han ville gärna ha ett sånt här rikligt smörrebröd när han kom hem på natten efter sina sjukbesök.
Ett måste är saltkött från kalv, buljonggelé och krasse. Buljonggeléet gör du dagen före servering så att den hinner stelna ordentligt i kyl.

1 smörrebröd
  • 1 skiva danskt rågbröd
  • ankfett att bre med
  • 1 sallatsblad
  • 1 skiva bakad leverpastej
  • grovhackad buljonggelé, se separat recept
  • 2 skivor saltkött av kalv
  • lökringar
  • hackad kryddkrasse
  • Buljonggelé:
  • 8 gelatinblad
  • 100 g champinjoner
  • 5 dl stark oxbuljong
  • svartpeppar

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Buljonggelé: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter. Ansa och skär champinjonerna i kvartar. Häll buljongen i en kastrull och lägg ner champinjonerna. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud 5 minuter.
  2. Sila buljongen ner i en skål och smält gelatinet i den varma buljongen. Krydda med svartpeppar och häll över i en form. Ställ formen kallt så att buljongen stelnar.
  3. Skeda upp av geléet och hacka det grovt. Bre brödet och lägg på sallatsbladet. Täck med tjock skiva pastej. Lägg på hackat buljonggelé.
  4. Lägg på 2 dubbelvikta skivor saltkött och strö på lite grovhackat gelé. Garnera med lökringar och krasse.

 

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se