"Alltid på konsumentens sida"

Smörstekt ugnspotatis 0

Publicerad den 2016-01-08 i med taggarna , , ,

Först förbereder du genom att koka små, läckra delikatesspotatisar. På bilden har jag använt Svenskt Sigill-certifierad potatis från Fornåsa. Sedan, precis före servering, kryddar du och klickar på smör, innan du hettar upp potatisen i ugn. Perfekt när du har gäster och inte vill tillbringa för låg tid i köket.

6 personer
  • 1 kg delikatesspotatis
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk smör

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Kotlettrad på danskt vis


  1. Skölj potatisen och koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten. Var noga med att den inte blir överkokt. Häll av kokvattnet och lägg över potatisarna i en ugnssäker form. Så här långt kan du förbereda. Håll eventuellt potatisen varm under aluminiumfolie.
  2. Värm ugnen till 200°. Strö över salt, peppar och paprikapulver och hyvla över smöret med hjälp av en osthyvel.
  3. Ställ in formen i ugnen och vänta tills smöret smält. Ta då ut formen och skaka den så att kryddorna och smöret fördelas jämnt på potatisarna.
  4. Låt formen stå i ugnen tills potatisarna är varma rakt igenom och har fin färg. Tiden beror på hur varma potatisarna var när du ställde in dem i ugnen. Avsvalnad potatis tar ca 15 minuter, varm ca 5 minuter.

smörstekt ugnspotatis 2 smörstekt ugnspotatis 1dansk fläskstek 9 dansk fläskstek 10

Receptet är skapat av - gunillablixt.se