"Alltid på konsumentens sida"

Stek på lilla fransyskan 0

Eric Persson, som är köttgesäll, brukar kalla den här styckningsdetaljen för ’stekarnas Rolls Royce’. Han tycker att lilla fransyskan har den perfekta formen för en äkta söndagsstek. Jag kan inte annat än hålla med. Både mormor Ester Matilda och min mamma brukade använda lilla fransyskan till söndagsstek.

6-8 personer
  • 1,4 kg nötstek av lilla fransyskan
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • salt och malen svartpeppar
  • Sås:
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk tomatpuré
  • Till servering:
  • kokt potatis
  • gelé
  • pressgurka

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Pressgurka


  1. Sätt ugnen på 150˚. Gnid in köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smöret, bryn och lägg över i en ugnssäker form.
  2. Skala lök och morötter, skär dem i centimeterstora bitar och bryn dem i stekpannan i samma smör där du brynte köttet. Lägg över morötter och lök i formen.
  3. Häll på 1 ½ dl vatten i formen och lägg ner lagerbladen. Täck formen med aluminiumfolie och ställ den på galler mitt i ugnen. Tillaga köttet tills det blir mjukt och mört, det tar ca 3 timmar. Ta av folien efter en timme.
  4. Ös köttet med vätskan i formen ca var tjugonde minut. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir torrt. Steken är klar när innertemperaturen är mellan 55 och 60°.
  5. Ta upp steken på en skärbräda och täck med folie. Låt köttet vila ca 10 minuter innan du skär upp det.
  6. Sås: Sila ner skyn från ugnsformen i en kastrull. Tillsätt grädde och tomatpuré, och koka upp. Sänk värmen och låt såsen sjuda tills den tjocknar. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
  7. Skär steken i ganska tjocka skivor och servera den med såsen och tillbehören.

Läs mer om fransyska »Fransyska

lilla fransyskan styckning 1gelé pressgurka kokta små potatisar vit skål retrostek lilla fransyskan potatis gelé pressgurka

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se