"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Stekt entrecôte i skivor 0

Rent kött är rikt på protein, järn och andra nyttiga ämnen. Ju mörkare kött desto mer järn. Ta halva tallriken med proteinrika komponenter och halva med grönsaker, så är du hemma för GI grön. Entrecote stekt i skivor serverade med bearnaisesås är en klassiker.

4 personer
  • 4 skivor entrecôte á 125 g
  • 2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • smör att steka i
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

  1. Låt köttet anta rumstemperatur. Krydda med salt, peppar och vitlökspulver.
  2. Hetta upp smör i en gjutjärnspanna. När smöret tystnat är det dags att lägga i köttet. Stek skivorna två och två. Om pannan blir för full blir köttet mer kokt än stekt.
  3. Stek köttskivorna 2–3 minuter per sida beroende på önskad stekningsgrad.

Stekningsgrader för nötkött, innertemperatur på tjockaste stället
-Rare, rött, a point 55°
-Medium rare, lätt rött 58 ̶  60°
-Medium, rosa, 60 ̶ 65°
-Well done, välstekt, bien cuit 70°

Tips
Fukt bildar vattenånga när köttet steks, och det sänker temperaturen i pannan. Därför ska du lätt torka av köttet. Dutta med en bit hushållspapper.

Resursklok kommentar

Om du ska äta nötkött är det svenskt kött du ska välja. Den svenska nötköttsproduktionen belastar klimat och miljö bra mycket mindre än motsvarande produktion i t ex Sydamerika. Nu finns också klimatcertifierat svenskt nötkött, som producerats med minsta möjliga påverkan på klimatet.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se