"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Stekt entrecôte i skivor 0

Rent kött är rikt på protein, järn och andra nyttiga ämnen. Ju mörkare kött desto mer järn. Ta halva tallriken med proteinrika komponenter och halva med grönsaker, så är du hemma för GI grön. Entrecote stekt i skivor serverade med bearnaisesås är en klassiker.

4 personer
  • 4 skivor entrecôte á 125 g
  • 2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • smör att steka i
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

  1. Låt köttet anta rumstemperatur. Krydda med salt, peppar och vitlökspulver.
  2. Hetta upp smör i en gjutjärnspanna. När smöret tystnat är det dags att lägga i köttet. Stek skivorna två och två. Om pannan blir för full blir köttet mer kokt än stekt.
  3. Stek köttskivorna 2–3 minuter per sida beroende på önskad stekningsgrad.

Stekningsgrader för nötkött, innertemperatur på tjockaste stället
-Rare, rött, a point 55°
-Medium rare, lätt rött 58 ̶  60°
-Medium, rosa, 60 ̶ 65°
-Well done, välstekt, bien cuit 70°

Tips
Fukt bildar vattenånga när köttet steks, och det sänker temperaturen i pannan. Därför ska du lätt torka av köttet. Dutta med en bit hushållspapper.

Resursklok kommentar

När du ska äta nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se