"Alltid på konsumentens sida"

Stort skaldjursfat 0

Visst ser det festligt ut att lägga upp vackra, nykokta skaldjur på ett stort fat?
Lite mer praktiskt för dem som ska äta av läckerheterna är att förbereda skaldjuren en smula och sedan lägga upp halva humrar och havskräftor som snittats på baksidan.
Beroende på vad du serverar till, före och efter beräknar du ca 500 g skaldjur per person med skal och allt. Det kan vara ½ hummer, 2 havskräftor, 1 led av ett stort ben från kungskrabba eller ½ vanlig krabba och en näve räkor.

4 personer
  • 2 humrar
  • 8 havskräftor
  • 2 stora ben av kungskrabba eller 2 krabbor
  • 200 g färska räkor
  • Till dekoration:
  • citron och dill
  • Till servering:
  • en god sås, t ex aioli, srirachamajonnäs eller hovmästarsås
  • rostat eller värmt bröd

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Goda såser till skaldjur
»Hovmästarsås
»Guacamole
»Aioli
»Rouille
»Srirachamajonnäs


  1. Dela humrarna. Ta bort den mörka strängen och hjärnan. Krossa hummerklorna (det kan stänka, så lägg en ren kökshandduk över och krossa sedan klorna med något tungt, exempelvis en mortelstöt)
  2. Klipp upp havskräftorna försiktigt på baksidan av stjärtarna och peta bort eventuell mörk sträng.
  3. Dela kungskrabban i fyra leder, en per person. Klipp upp skalet från den blekaste sidan, så att det går lätt att komma åt köttet. Om du använder vanlig krabba, lyft ut ur skalet och ta bort gälarna.
  4. Lägg alla skaldjuren i en vid bunke och förvara i kyl fram till servering. Räkorna ska förvaras i en skål utan plast.
  5. Strax före servering: Ta upp kungskrabba, havskräftor och hummer ur bunken och försök att inte få med av vätskan som de avgett. Arrangera dem och räkorna fint på ett stort fat. Dekorera med citron och dill.
  6. Servera med någon god sås och rostat eller värmt bröd.

Resursklok kommentar

Spara skalen till en skaldjursbuljong.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se