"Alltid på konsumentens sida"

Sushi på lax 0

Publicerad den 2017-06-16 i , med taggarna , , , , ,

Små kuddar av ris med en tunn skiva pinfärsk lax och ett litet bett av wasabi. Bättre att ta lite för lite än för mycket av wasabin och överraska med för mycket smak mitt i en tugga. Den som så önskar kan alltid lägga till mer wasabi vid serveringen. Du som vill pryda sushin kan knyta ett ”bälte” på sushikudden av nori-blad.

12 bitar
  • 400 g pinfärsk lax, tunnskivad
  • 2 tsk wasabi
  • Sushiris:
  • 1 ¼ dl rundkornigt sushiris
  • 2 ½ dl vatten
  • 2 msk sushivinäger
  • Sushi su (sushivinäger) 1 dl:
  • ½ dl risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • ½ msk sake (japanskt risvin)
  • Du behöver också:
  • finmaskig sil
  • två kastruller

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips

»Gari, inlagd ingefära 


  1. Börja med riset. Skölj riset noga. Det gör du enklast i en vanlig sil.
  2. Häll riset i en kastrull. Koka upp vatten i en annan kastrull. Häll det kokande vattnet över riset. Ställ kastrullen med ris och vatten på den varma plattan och låt koka upp. Koka på medelvärme i 10 minuter.
  3. Sänk värmen och låt riset puttra på låg värme i ytterligare 30 minuter. Gör sushi su (sushivinäger) under tiden.
  4. Sushi su: Häll risvinäger, strösocker, salt och sake i en kastrull. Värm försiktigt och rör tills sockret lösts upp. Det blir en ganska tjock vätska. Låt svalna.
  5. Ta riset från värmen och låt det svalna 15 minuter under lock.
  6. Bre ut riset i en vid form. Stänk på ½ dl av sushivinägern. Rör försiktigt ner den i riset med en träsked. Låt svalna och täck sedan över riset med en fuktig handduk.
  7. Skär laxskivorna i sushibitar, 4 x 2 ½ cm.
  8. Till varje bit behöver du ca 2 msk kokt sushiris. Forma sushiriset till en boll i handen och stryk på en gnutta wasabi. Lägg på laxen och tryck till lätt.
  9. Servera med syltad ingefära, japansk soja och wasabi.

Tips:
Du kan pryda laxsushin med ett ”bälte” av sjögräs. Till varje bit behöver du en sjögrässtimla, ½ cm bred och 8 cm lång. Slå sjögräsbladet om ”magen” på sushin, på längden. Klistra fast på undersidan med lite risvinäger.

sushi på laxlax sushi wasabi riktig gari inlagd ingefära wasabi lax sushi japansk soja gari inlagd ingefära sushi

Receptet är skapat av - gunillablixt.se