"Alltid på konsumentens sida"

Sushiris 0

Publicerad den 2017-06-16 i med taggarna , , , ,

Här får du lära dig att laga ett perfekt sushiris. Sushiris ska serveras nykokt och avsvalnat. Det ska inte förvaras i kyl, då försvinner smaken. Riset får sin smak av sushivinäger som ska stänkas över riset. Den använder du även att klistra ihop sjögräsrullar med. Satsen kan dubbleras.

Till 3 rullar eller 24 bitar:
  • 2 ½ dl sushiris
  • 5 dl vatten
  • ½ dl sushivinäger
  • Sushi su (sushivinäger) 1 dl:
  • 1 dl risvinäger
  • ½ dl strösocker
  • 2 ½ tsk salt
  • 1 msk sake (japanskt risvin)
  • Du behöver också:
  • finmaskig sil
  • två kastruller

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

»Sushi på lax


  1. Skölj riset noga. Det gör du enklast i en vanlig sil. Häll riset i en kastrull. Koka upp vatten i en annan kastrull.
  2. Häll det kokande vattnet över riset. Ställ kastrullen med ris och vatten på den varma plattan och låt koka upp. Koka på medelvärme i 10 minuter.
  3. Sänk värmen och låt riset puttra på låg värme i ytterligare 30 minuter. Gör sushi su (sushivinäger) under tiden.
  4. Sushi su: Häll risvinäger, strösocker, salt och sake i en kastrull. Värm försiktigt och rör tills sockret lösts upp. Det blir en ganska tjock vätska. Låt svalna.
  5. Ta riset från värmen och låt det svalna 15 minuter under lock.
  6. Bre ut riset i en vid form. Stänk på ½ dl av sushivinägern. Rör försiktigt ner den i riset med en träsked. Låt svalna och täck sedan över riset med en fuktig handduk.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se