"Alltid på konsumentens sida"

Sydfransk fisksoppa 0

Publicerad den 2014-03-16 i med taggarna , , , , , ,

Soupe de poisson serveras på alla små restauranger längs hela den sydfranska kusten. Den tillagas traditionellt på blandad småfisk och ska enligt ursprungsreceptet innehålla racasse (drakhuvudfisk), en liten ful fisk med röd färg. Tricket med soppan är att koka sönder fisken i buljongen.
Det här receptet är modifierat för att tillagas av djupfryst fisk. Klassiska tillbehör är aioli eller rouille, brödkrutonger, vitlöksklyftor och riven fransk emmentaler.

6 personer
  • 400 g torskfilé
  • 200 g laxfilé
  • 1 burk blåmusslor
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 1 fänkål
  • 1 persiljekvist
  • 1 burk hela tomater
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 liter hummer- eller räkbuljong
  • 1 lagerblad
  • ¼ tsk saffran
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • Till servering:
  • brödkrutonger
  • skalade vitlöksklyftor
  • rouille
  • aioli
  • riven emmentaler
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Aioli, klassisk fransk
»Rouille

Recept på hemlagad buljong. Soppan blir extra god om du använder en blandning av hemgjord musselbuljong och skaldjursbuljong.
»Räkbuljong
»Skaldjursbuljong
»Musselbuljong


  1. Tina fisken till hälften och skär den i små tärningar. Öppna musselburken och ta tillvara spadet.
  2. Skala lök och vitlök och hacka dem. Ansa fänkålen och tärna den fint. Hacka persiljan. Fräs grönsakerna i olja och lägg över i en gryta.
  3. Häll på musselspadet, tomatburken, vinet och buljongen. Tillsätt lagerblad, salt och peppar. Stöt saffranet i en mortel och tillsätt. Lägg ner fisktärningarna.
  4. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock i 20 minuter. Lägg på lock och sjud på låg värme tills fisken kokat sönder. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
  5. Servering: Hetta upp soppan och tillsätt musslorna. Servera soppan med tillbehören. Klicka ner aioli eller rouille, gnid krutongerna med vitlöksklyftan och lägg i soppan eller servera till. Strö över riven ost.

 

 

 

 

 

 

 

Tips
I Frankrike kokar man sönder fisken så att man inte känner några fiskbitar i soppan. Vill du hellre ha fiskbitar i soppan, lägg då ner dem strax innan du lägger i musslorna och koka dem klara strax före servering.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se