"Alltid på konsumentens sida"

Tabbouleh, bladpersiljesallad med bulgur 0

På många restauranger i Sverige serveras en bulgursallad som ibland kallas tabbouleh. När jag hade förmånen att få resa i Syrien och Libanon serverades en tabbouleh som bestod av bladpersilja som huvudingrediens, och bara några få korn bulgur för att få lite struktur. I Damaskus kunde vi till och med köpa färdighackad bladpersilja på marknaden!
Min kompis Helena, ni vet-hon som lagar så god mat, bodde ett tag i Damaskus, och hon sammanförde mig med Gwyath, som tog oss till marknaden och gav oss sina bästa tips och sina recept som gått i arv i hans familj. Här kommer hans tabbouleh-recept.

4 personer
  • 2 knippor bladpersilja
  • ½ gul lök
  • 1 tomat
  • 3 msk kokt kall bulgur
  • Dressing:
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 2 tsk olivolja
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malen kryddnejlika
  • ½ tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • Till servering:
  • vitkålsblad
  • eller romansallatsblad
  • citronskivor
  • tomatskivor

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Repa bladen av persiljestjälkarna. Hacka bladen grovt. Spara eventuellt en fin kvist till dekoration.
  2. Skala och hacka löken och tomaten. Blanda samman persilja, bulgur, lök och tomat.
  3. Dressing: Pressa saften ur citronen. Rör ihop citronsaften med olja, kanel, nejlika, salt och peppar. Så här långt kan du förbereda rätten.
  4. Servering: Lägg sallatsbladen eller kålbladen i en serveringsskål. Vänd ner dressingen i salladen och fördela den på bladen. Dekorera med tomat, citron och en sparad persiljekvist, om du har.

Tips
Någon tycker kanske om att krydda salladen även med färska myntablad. Gör det, det fick vi på flera ställen i Syrien.
Det går utmärkt att göra en mer GI-vänlig variant av den här salladen genom att använda kokt quínua istället för bulgur.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se