"Alltid på konsumentens sida"

Tapas: Friterade bläckfiskringar 0

Publicerad den 2018-02-26 i med taggarna , , , ,

Friterad tioarmad bläckfisk eller hela små bläckfiskar serveras ofta som tapas. På spanskt manér marinerar vi dem i vitlök och sherryvinäger före fritering. På menyn på tapasrestauranger heter de ofta Calamares a la Romana, eftersom spanjorer och spanska restauranger i Sverige gärna använder det italienska namnet på rätten.
Bilderna nedan är från chiringuito Popeye på Playa Palmeras i Torrevieja, Spanien, där jag åt fantastiska friterade bläckfiskringar och andra mumsiga tapas.

8−10 personer som tapas
  • 4 rensade bläckfisktuber, 400 g
  • Marinad:
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ tsk malen gul lök (eller 1 tsk riven)
  • 1 msk finhackad persilja
  • 2 krm salt
  • Panering:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl finmalet ströbröd
  • Till fritering:
  • 1 liter neutral olja
  • Till servering:
  • citronklyftor
  • Du behöver också:
  • kökshandduk
  • hushållstermometer

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips

»Mojo rojo


  1. Marinad: Skär bläckfisken i ringar. Blanda samman olja och vinäger i en bunke. Pressa ner vitlöken och rör ner lök, persilja och salt. Lägg ner bläckfiskringarna och ställ svalt 2 timmar.
  2. Ta upp bläckfiskringarna ur marinaden och låt dem rinna av. Torka sedan med ren kökshandduk. Blanda samman mjöl, salt och peppar i en bunke. Lägg ner bläckfiskringarna och vänd dem noga i blandningen.
  3. Vispa upp äggen och häll ströbrödet i en djup tallrik. Doppa de mjölade bläckfiskringarna i ägget och sedan i ströbrödet. Lägg dem på en skärbräda att torka lite.
  4. Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Lägg i ringarna i omgångar och fritera dem i oljan 1−2 minuter tills de är vackert gyllengula. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med citronklyftor och röd, het mojo (mojo rojo) att dippa i.

 

Tips

Så här rensar du bläckfisk. Skölj bläckfisken noga. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Klappa bläckfisken torr.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se