"Alltid på konsumentens sida"

Tapas: Friterad potatis, patatas bravas 0

Publicerad den 2018-03-05 i , med taggarna , , , ,

De här friterade potatisarna är den spanska motsvarigheten till pommes frites. Patatas bravas är ett måste på ett spanskt tapasbord. De kan antingen serveras nyfriterade med spansk aioli eller tillsammans med klassisk salsa brava. Den senare gör du enkelt om du friterat potatisen i en gjutjärnspanna. Då tillagar du bara såsen i en del av friteringsfettet i pannan.

8 personer som tapas
  • 500 g fast potatis
  • 2 ½ dl neutral rapsolja till fritering
  • salt
  • Enkel salsa brava:
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl klippt persilja
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 dl tomatsås
  • 2 msk sherry
  • 1 tsk olivolja
  • salt

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

»Spansk aioli


  1. Tvätta potatisen noga, men behåll skalet på. Skär potatisen i stora kuber och koka dem i lättsaltat vatten ca 5 minuter. De ska fortfarande vara lite råa inuti. Häll av vattnet och torka potatisarna helt torra i en ren kökshandduk.
  2. Hetta upp oljan till 180° och fritera potatisen gyllenbrun. Lyft upp potatisen ur pannan och låt den torka på hushållspapper. Salta.
  3. Enkel salsa brava: Häll bort en del av oljan från pannan. Det ska vara kvar ca 2 msk olja. Tillsätt vitlök, persilja, paprika och kajennpeppar och fräs lite på medelvärme.
  4. Tillsätt tomatsås, sherry och olivolja, och blanda. Smaka av och justera kryddningen med salt. Servera såsen varm eller rumstempererad.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se