"Alltid på konsumentens sida"

Tigerkaka 0

Publicerad den 2014-01-05 i med taggarna , , , ,

Tigerkakan smakar härligt av choklad och citron, som ger den de karaktäristiska tigerstrimmorna. Den här sockerkakan bakade vi på Torpet, vårt lantställe, när jag var liten. Receptet kommer från min mamma.

12 bitar
  • 1 citron, skal och saft
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • ½ dl grädde
  • 2 msk kakaopulver
  • 1 msk vatten
  • Till formen:
  • 2 msk smör
  • 1 dl kokosflingor
  • Du behöver också:
  • en sockerkaksform
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 175º. Tvätta citronen noga, riv skalet fint och pressa ut saften.
  2. Lägg 2 msk smör i formen och ställ i ugnen tills det smält. Ta ut formen och pensla noga med det smälta smöret. Strö ner kokosflingorna och snurra formen så att de fastnar på botten och kanter.
  3. Blanda samman mjöl och bakpulver. Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen, ett i taget. Rör ner grädden, citronskalen och citronsaften. Om det finns överflödiga kokosflingor i formen, rör ner dem också.
  4. Sikta ner mjölblandningen under omrörning och rör till en jämn ganska tjock smet. Häll ⅔ av smeten i formen.
  5. Rör ut kakaopulvret i vatten, blanda med den resterande tredjedelen av smeten och ringla ner den i den ljusa smeten. Gör eventuellt ”ränder” med hjälp av en gaffel.
  6. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda kakan 35–40 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar. Om stickan är fuktig, grädda någon minut till. Låt kakan svalna i formen minst 10 minuter innan den stjälps upp.

 

Tips

Om kakan inte vill lossna ur formen, blöt en handduk i kallt vatten och lägg över formen en liten stund.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se