"Alltid på konsumentens sida"

Tirokafteri, het grekisk färskoströra 0

Tirokafteri är en oströra eller ostdipp som man serverar i Grekland lika ofta som man serverar bröd. Det här är ett av alla de recept på tirokafteri som finns. När vi var i Grekland på Villa Olivia hos våra vänner Annette och Kurt ville jag naturligtvis prova på att laga den här goda dippen. Rubini i ostdisken på Vergis supermarket hjälpte mig. Vi (läs Rubini) läste på förpackningen med färdig tirokafteri (rena grekiskan!) och vi lyckades lista ut vad jag skulle köpa. Såväl yoghurt som mjuk färskost och fetaost köper man över disk. Sedan var det bara hem och rör ihop alltihop. Olivolja och kryddor hade vi på Villa Olivia.

4 personer
  • 100 g fetaost
  • 100 g mjuk färskost, typ Philadelphia cream cheese
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • ½ dl olivolja
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm malen svartpeppar
  • ½ tsk salt
  • lite mer olivolja att droppa över

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Grekiskt långjäst bröd


  1. Smula ner fetaosten i en bunke. Lägg ner den mjuka färskosten och mosa ihop med en gaffel. Tillsätt yoghurten, lite i taget, och rör ner.
  2. Rör ner olivolja, chili, svartpeppar och salt. Såhär långt kan rätten förberedas. Ställ svalt till servering.
  3. Servering: Smaka av och justera eventuellt kryddningen. Droppa över olivolja före servering.

Tips
Gillar du citron kan du krydda din tirokafteri med pressad citronsaft.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se