"Alltid på konsumentens sida"

Tofu på Kina-vis 0

Det här är min variant av den internationella rätten Ma Po Tofu eller ”Den koppärriga kvinnans bönost”. Det sägs att rätten skapades i staden Chengdu, i provinsen Sechuan, av hustrun till en kock. Sechuanpeppar nödvändig för att du ska få rätt smak på den här rätten. Den hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker och kryddbodar.

4 personer
  • 200 g fast tofu
  • 1 ½ tsk sechuanpeppar
  • 2 salladslökar (eller motsvarande mängd späd purjolök)
  • 2 msk neutral olja
  • 100 g nötfärs
  • 2 tsk het kinesisk chilipasta
  • 1 ½ dl köttbuljong
  • 2 msk fermenterad bönpasta
  • 1 msk kinesisk soja
  • Till servering:
  • nymalen sechuanpeppar

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips

Till Ma po tofu serveras traditionsenligt ris för att minska hettan i rätten. Då måste rätten märkas IG röd.

 


  1. Skär tofun i kuber. Koka upp vatten i en kastrull, lägg ner kuberna och sjud dem i 3 minuter. Låt dem rinna av i durkslag.
  2. Rosta sechuanpepparkornen i en het stekpanna tills de börjar dofta. Mal i mortel eller kryddkvarn.
  3. Ansa salladslökarna och skär dem snett i mindre bitar. Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna och fräs salladslöken. Ta upp med en hålslev och lägg på en tallrik.
  4. Hetta upp oljan igen. När oljan är riktigt het, fräs färsen till en smulig massa. Tillsätt chilipasta, buljong, bönpasta och soja. Rör ner sechuanpepparn och låt såsen koka ihop några minuter.
  5. Lägg i tofun och salladslöken och vänd runt. Mal några varv sechuanpeppar från kvarn över rätten före servering.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se