"Alltid på konsumentens sida"

Torsk med ägg- och persiljesås 0

Publicerad den 2016-04-20 i med taggarna , , , ,

Det här är fin gammal svensk husmanskost när den är som bäst.

4 personer
  • 600 g torskfilé
  • ½ gul lök
  • 1 liten morot
  • 2 persiljekvistar
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 vitpepparkorn
  • 1 litet lagerblad
  • Ägg- och persiljesås:
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 dl hackad persilja
  • Till servering:
  • kokt potatis

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Tina fisken om du använder djupfryst. Skala löken och skär den i klyftor. Skala moroten och dela den i mindre bitar.
  2. Lägg lök, morötter och persilja i botten på en låg vid gryta och lägg fiskfiléerna ovanpå. Häll över vattnet och tillsätt salt, peppar och lagerblad.
  3. Koka upp, sänk värmen och sjud fisken ca 10 minuter under lock. Lägg upp fisken på ett varmt fat och täck med lock eller folie.
  4. Ägg och persiljesås: Skala och hacka äggen grovt. Hacka persiljan. Smält smöret i en kastrull och ta den av värmen. Rör ut mjölet i smöret. Tillsätt fiskbuljongen under omrörning och ställ tillbaka kastrullen på värmen.
  5. Rör ner grädden under omrörning. Koka upp såsen, sänk värmen och sjud ca 5 minuter. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
  6. Servering: Ta undan lite av det hackade ägget till dekoration. Rör ner resten av ägghacket och persiljan i såsen. Häll lite av såsen på fisken och dekorera med det sparade ägghacket. Servera fisken med kokt potatis och resten av såsen.

kokt torsk hårdkokt hackat ägg persiljesås ägg- och persiljesås

Receptet är skapat av - gunillablixt.se