"Alltid på konsumentens sida"

Ugnsstekta ankbröst 0

Publicerad den 2013-12-25 i , med taggarna , , , ,

En superlyxig middag är ankbröst, som blir perfekta om de steks i ugn. Med apelsinsås till blir det en festrätt utöver det vanliga. Det är maken som står för det här receptet.

4 personer
  • 2 stora ankbröst á ca 400 g
  • salt och malen svartpeppar
  • Apelsinsås:
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 2 dl pressd apelsinsaft
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk konc kalvfond
  • ½ tsk salt
  • 1 msk smör
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Hasselbackspotatis
Gott till är också krispiga grönsaker och portvingelé.


  1. Apelsinsås: Riv apelsinskalet fint. Häll apelsinsaft, vin och fond i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och sjud tills såsen kokat ihop till ca 2 dl.
  2. Värm ugnen till 150 °. Putsa ankbrösten fria från senor och överflödigt fett. Skär skåror i skinnet på bitarna i form av ett rutmönster.
  3. Lägg köttet i kall stekpanna med skinnet nedåt och värm till medelhög värme. Stek köttet på skinnsidan i 6–8 minuter och häll fortlöpande bort det fett som smälter ut i pannan och spara det. Vänd sedan ankbrösten och stek ytterligare 2 minuter.
  4. Lägg över ankbrösten i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar runt om. Stek köttet i ugnen till innertemperatur 65°. Ta ut köttet och låt det stå och vila ca 10 minuter i rumstemperatur. Spara skyn som bildas.
  5. Skär upp i sneda skivor. Hetta upp såsen, tillsätt skyn och blanka av med smör. Servera såsen till köttet.

Tips:
En gräddsås kryddad med tryffel smakar också gott till.

 

 

Resursklok kommentar

Häll fortlöpande bort det fett som smälter ut i pannan och spara det. Ankfett är perfekt stekfett till eleganta rätter som ska få fin smak. Stekt potatis blir en festrätt om du steker i ankfett.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se