"Alltid på konsumentens sida"

Ugnsstekta revbensspjäll med asiatiska kryddor 0

De här tjocka revbensspjällen är goda att äta direkt, nylagade. Men de passar också bra att tunnskiva och servera i en varm buljong på asiatiskt vis. Receptet till buljongen hittar du via länken nedan.

6−8 personer
  • 2 ½ kg tjocka revbensspjäll med ben
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 tsk sechuanpeppar
  • Marinad:
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk kinesisk soja
  • TILL SERVERING:
  • kokt ris
  • asiatiska grönsaker
  • DU BEHÖVER OCKSÅ:
  • köttermometer

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

  1. Se till att få benen i revbensspjällen knäckta. Värm ugnen till 200°. Stöt sechuanpepparen i mortel. Gnid in köttet med salt och sechuanpeppar.
  2. Skala vitlöksklyftorna till marinaden och skiva dem tunt. Skala och riv ingefäran. Dela chilifrukten på längden, skrapa ut kärnorna och strimla den. Lägg vitlök, ingefära och chili i en skål. Tillsätt fond, tomatpuré och soja och blanda samman.
  3. Lägg köttet en långpanna med den köttiga sidan neråt. Pensla köttet med marinad, häll lite vatten i långpannan och ställ in spjällen i ugnen. Baka dem i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Vänd då spjällen och pensla den köttiga sidan med grillsåsen. Baka spjällen i ytterligare ca 45 minuter till 1 timme. De ska ha en innertemperatur på 80°. Eventuellt kan du behöva hälla på lite vatten, så att pannan inte blir torr.
  5. Häll av buljongen som bildats i formen och sila den. Det blir en underbar smaksättning i en fläskbuljong eller stomme till grillsås. Ställ buljongen kallt över natten och skrapa av fettlagret som bildats innan du använder den.
  6. Låt spjällen vila i ca 10 minuter innan de skärs upp. Ta undan det kött du vill spara till fläskbuljong och skär bort benen från det. Kyl och förvara i plastpåse i kylen. Servera resten av spjällen nylagade.

Resursklok kommentar

Passa på att laga en rejäl omgång när du ändå värmer upp ugnen och få mat till flera mål. Det som inte går åt kan du servera i fläskbuljong, i bowl eller i kina-soppa.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se