"Alltid på konsumentens sida"

Ungsbakad julskinka 0

Publicerad den 2015-11-24 i , , med taggarna , ,

Det vanligaste felet vi gör är att vi ”överlagar” julskinkan så att den blir torr. Var observant på temperaturökningen den sista timmen. Tillagningen brukar ta ca 1 timme per kilo, men tjockleken på skinkan har en mycket stor betydelse för tillagningstiden. Julskinka ska tillagas i så låg temperatur som möjligt, och tillagningen ska avbrytas när temperaturen inne i skinkan är mellan 71 och 73°, beroende på hur ”fyrkantig” skinkan är. Den lägre temperaturen passar en mer avlång skinka. När du väl tagit ut skinkan, stiger innertemperaturen snabbt till ca 75° av eftervärmen.

15 ̶ 20 personer på julbordet
  • 1 rimmad julskinka, 3 ̶ 7 kg
  • vatten eller buljong

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Om skinkan inte är urvattnad behöver den ligga i kallt vatten över natten. Det är mycket sällan icke urvattnade skinkor säljs numer, men kontrollera för säkerhets skull.
  2. Värm ugnen till 125°. Skölj skinkan ordentligt i kallt vatten. Lägg sedan skinkan med svålen uppåt på galler i en ugnssäker form.
  3. Stick en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar i mitten. Eventuellt behöver du göra ett hål i svålen först. Om du ska baka en mer avlång skinka är det enklast att sticka in termometern från ena kortsidan.
  4. Placera formen med skinkan på den nedre av ugnens falsar. Häll sedan vatten eller buljong i pannan. Eventuellt behöver du spä med lite mera vatten eller buljong under tillagningen, för att det inte ska bli torrt i pannan under skinkan.
  5. För att beräkna hur lång tid det tar, räkna med att en hög skinka tar ca 70 minuter per kilo. En mer avlång skinka tar ca 60 minuter per kilo.
  6. Ta ut den färdiga skinkan när innertemperaturen är 71 ̶ 73°. Låt skinkan svalna och skär sedan loss svålen. Torka fettlagret noga med en ren kökshandduk innan skinkan griljeras.
  7. Om du inte ska griljera förrän dagen därpå, låt skinkan kallna helt och täck sedan med folie. Förvara i kylskåp tills det är dags att griljera.

»Klassisk senapsgriljering

Resursklok kommentar

Sila buljongen och använd som doppspad till dopp i grytan. Julkorven blir också god när den kokas i skinkspad. Skinkspad är också en utmärkt stomme till grönkålssoppa eller vitkålssoppa.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se