"Alltid på konsumentens sida"

Vetebullar med kardemumma 0

Publicerad den 2019-02-24 i med taggarna , , , ,

De här bullarna är vanliga enkla vetebullar fyllda med smör och kardemumma. Jag hade väl aldrig kunnat ana vilken succé det var att bjuda på dem! Gästerna i Oscars Källare blev jätteglada, och flera kom ut i köket för att tacka för bullarna. Så ibland är verkligen det enklaste det godaste!

60 bullar
  • 300 g smör
  • 1 liter mjölk
  • 100 g jäst, 2 paket
  • 2 dl strösocker/ eller vit baksirap
  • 2 tsk salt
  • 1, 7 kg vetemjöl (drygt 2 ½ liter)
  • Till fyllning:
  • 50 g mjukt smör
  • ½ dl socker
  • 2 msk stött kardemumma
  • Till pensling:
  • 1 ägg
  • Att strö på:
  • pärlsocker
  • Du behöver också:
  • hushållsassistent
  • bakgaller
  • bakduk eller ren kökshandduk

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i assistentens degbunke och lös upp med lite av degvätskan. Häll i resterande vätska. Sätt fast degkroken på assistenten.
  2. Mät mjölet luftigt i litermått och rör ner socker och salt. Starta assistenten på låg växel och börja röra ner mjölblandningen, lite i taget. När allt mjöl är tillsatt, öka hastigheten och knåda degen slät och blank.
  3. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme. Smörj en bakplåt med smör.
  4. Lägg upp degen på mjölat underlag, knåda väl och dela sedan degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bre på smöret och strö över sockret och kardemumman. Rulla plattan till en rulle och dela den i 3 cm breda bitar. Det ska bli 15 bitar per rulle. Ställ bullarna på plåten.
  5. Jäs 30 minuter under bakduk. Värm under tiden ugnen till 250°. Vispa upp ägget till pensling i en kopp.
  6. När bullarna jäst klart, pensla och strö överpärlsocker. Grädda bullarna 5-10 minuter mitt i ugn. Låt svalna på galler under duk.

 

Resursklok kommentar

För att smörja plåtar och formar sparar jag papperen till smörpaketen. Det fastnar alltid lite smör i papperet, och det brukar lagom räcka för att smörja en plåt eller en stor ugnsform.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se