Villa Olivias skördepizza

Villa Olivia ligger i Messinien på halvön Peloponnesos i Grekland. Den närmsta staden är Koroni, som en gång tillhörde republiken Venedig. Därav ett visst italienskt inflytande, bland annat finns en riktigt bra italiensk restaurang i staden, så att pizza eller salami serveras är inte ovanligt.
När olivskörden på Villa Olivia är över, är det tradition att Annette bjuder arbetslaget på hemgjord pizza. Bottnarna består av färska grekiska pitabröd, fyllningen är såväl vegetarisk som med salami, och naturligtvis ringlar man rikligt med olivolja över sin pizza.

Gör så här

  1. Dela pitabröden och lägg ut dem två och tå på bakplåtspapper på arbetsbänken.
  2. Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda såsen med tomatpuré, salt och svartpeppar. Låt tomatsåsen sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Pressa då ner vitlöken och rör om.
  3. Värm ugnen till 275°. Riv osten och förbered fyllningen. Skär salamin i frimärsksstora bitar, skiva champinjonerna och strimla paprikan och kronärtskockorna. Hetta upp plåtarna i ugnen.
  4. Bre på tomatsås på pizzabottnarna och strö över ost. Fördela salami, champinjoner, kronärtskockor och paprika överst.
  5. Dra papperet över till plåtarna och grädda i mitten av ugnen i 7–10 minuter. Osten ska börja bubbla och få vacker färg. Strö eventuellt över oregano och droppa över olivolja före servering.

oljeoliver-2016-44oljeoliver-2016-27 oljeoliver-2016-26villa-olivias-sallad