"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Vinkokta blåmusslor 0

Publicerad den 2014-10-10 i , med taggarna , , ,

När jag var liten bodde jag på Orust hos min vän Helena, ni vet, hon som lagar så god mat. Helenas pappa brukade fånga och koka blåmusslor, och sedan dess har det varit en av mina favoriträtter. Det här receptet, som även kallas  Moules marinères, kan räknas som grundreceptet på blåmusslor. Till huvudrätt räcker det här receptet till 4 personer. Till förrätt till ca 8 personer.

4 personer till huvudrätt, 8 personer till förrätt
  • 2 kg färska blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl torrt, vitt vin
  • salt och malen vitpeppar
  • ½ dl hackad persilja
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Om du vill känna dig som i Belgien, servera musslorna med pommes frites och majonnäs.


  1.  Tvätta och skölj musslorna noga. Släng musslor med spräckt skal och de som inte sluter sig när man knackar på skalet.
  2. Skala schalottenlök och vitlök. Hacka schalottenlöken fint och skiva vitlöken.
  3. Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs löken utan att den tar färg. Lägg i musslorna, rör om och tillsätt vinet.
  4. Koka upp under lock tills musslorna öppnat sig, ca 2 minuter. Ta bort musslor som inte öppnat sig. Krydda med salt och peppar.
  5. Ta upp musslorna med hålslev och fördela dem i serveringsskålar. Häll buljongen över och servera genast.

 

Tips: Byt ut vinet mot cider och du får Moules Normandie. En skvätt grädde är också gott i. Minska i så fall lite på mängden vin.

blåmusslor ingredblåmusslor klara

 

Resursklok kommentar

Blev det musselbuljong över? Sila den och frys in! Jättegod i fisksoppa.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se