"Alltid på konsumentens sida"

Whiskysås 0

Publicerad den 2020-07-20 i med taggarna ,

Whiskysås passar fint till stekt eller grillat nötkött och älg.
När du lagar mat med whisky behöver du inte ta den allra finaste sorten. Jag är inte så förtjust i whisky rakt upp och ner, och tycker egentligen att den passar bäst som ingrediens i sås. Så det gäller att jag tar rätt flaska ur barskåpet när jag ska använda whisky, så att maken inte blir ledsen. ’Ta Irish coffe-whiskyn’ säger han.

4 personer
  • 2 msk torkad grönpeppar
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 ½ dl köttbuljong
  • 2 ½ dl grädde
  • 1 krm malen svartpeppar
  • ½ tsk kinesisk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 cl whisky eller mer
  • Du behöver också:
  • mortel

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Stöt grönpepparen grovt i mortel. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en sauteuse eller kastrull. Pudra över mjölet och låt det fräsa med 30 sekunder.
  2. Häll på buljongen, lite i taget, under vispning. Häll på grädden, tillsätt peppar, soja och senap. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock till önskad konsistens. Rör om då och då.
  3. Sila såsen och krydda med whisky. Smaka av och justera kryddningen. Eventuellt behöver du salta lite, men det beror på hur salt buljongen är. Håll varm till servering.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se