"Alltid på konsumentens sida"

Besök i kök

Loukoumades, grekiska munkar

Loukoumades, grekiska munkar 0 Kolhydratschock

Första gången jag åt loukoumades var när vi plockade oliver på Villa Olivia hos våra vänner Annette och Kurt. Inte långt från Villa Olivia hade Vasilis och Sofia sin lilla restaurang, där Sofia lagade all mat och serverade sina hemgjorda loukoumades som dessert.
Nu finns inte Vasilis längre, men Sofia driver ensam restaurangen vidare.

Limonana – israelisk mynta- och citrondryck

Limonana – israelisk mynta- och citrondryck 0 Kolhydratschock

Skapat den 2019-01-13 i med taggarna , , , ,

Limonana är en fräsch och uppfriskande dryck gjord på färskpressad citronsaft, sockerlag och färsk grönmynta. Ofta serveras den med krossad is eller iskuber.
Det roliga med den är att den föddes som en fejkad produkt i en reklamkampanj som en israelisk reklambyrå gjorde 1990. Kampanjen gick ut på att visa hur effektivt det kan vara att annonsera på bussar, och man visade affischer med en dryck som kallades limonana, skapat av de arabiska orden för citron och mynta.
Till slut var det någon smart person som skapade produkten på riktigt, och nu kan du beställa den på varenda restaurang eller bar i Tel Aviv (och resten av Israel). Där säljs drycken även färdigblandad på flaska.

Paul Svenssons saltbakade lammkyl

Paul Svenssons saltbakade lammkyl 0 Passar i viktminskningsfas

Skapat den 2019-01-01 i med taggarna , , ,

Lammkyl (eller stek med ben) är bakdelskött. Lammbog med ben är motsvarande, fast framdelskött. Båda kan med fördel ugnsstekas under lång tid, så att fettet smälter ut och köttet blir mört med frasig yta.
Paul Svensson lärde mig laga den här härliga rätten på en kurs på Restaurangakademien 2008. ’Så här har man lagat mat sedan långt tillbaka i tiden’ berättade Paul. ‘Det finns recept från romartiden där man saltbakade kött under lång tid i ugn.