"Alltid på konsumentens sida"

Huvudrätter

Parisersmörgås

Parisersmörgås 0 Kolhydratschock

Skapat den 2018-08-24 i med taggarna , , , , , ,

I originalreceptet ska man göra en färs med lök, kapris och hackade inlagda rödbetor, bre färsen på brödet och sedan steka det. Jag tycker inte om när brödet blir uppblött och får tråkig färg av färsen, så jag brukar steka brödet för sig och sedan steka stora köttfärsfärsbiffar för sig. Att servera stekt lök, rå lök, kapris och rödbetor bredvid tycker jag också ser trevligt ut.

Jambalaya på kassler

Jambalaya på kassler 0 Passar i viktminskningsfas

Det här receptet är min egen tolkning av ett gammalt recept från 1979 från KF:s provkök och receptet på jambalaya som jag fick av Annika Hallsvik, känd som ambassadör för cajun och creole. Självklart har den här grytan smak av det som i creoleköket kallas ’den heliga treenigheten’, lök, grön paprika och selleri. Det här är en creole-variant av jambalaya, med tomatsås och vitlök. I cajun-versionen använder man roux, redning, istället för tomatsås.
Annika Hallsvik fick sin utbildning i cajun-creole i New Orleans av den kända kocken Paul Prudhomme. Sommaren 1999 var jag husmor på Västra Edsviks kock-kollo, och Annika var en av de gästande kockarna, så där fick jag äran att laga mat tillsammans med henne.

Salade Parisienne

Salade Parisienne 0 Passar i viktminskningsfas

Tricket med den här salladen är att den görs på hela sallatsblad. De yttersta bladen på sallatshuvudet kan du riva i mindre bitar, men spara de inre bladen hela. Egentligen ska det inte vara varken gurka eller tomat i, men tomaterna är dekorativa och gurkan tillför krispighet till de annars så mjuka ingredienserna, så jag vill gärna ha dem med.